Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Pogoj PCT morajo upoštevati tudi zaposleni in obiskovalci centrov za socialno delo. Sodeč po objavi ene izmed uslužbenk mariborskega centra pa naj bi to povzročalo težave, zato smo tam postavili nekaj vprašanj.

Strokovna delavka Nina Dečman kritizira dopis zaposlenim, da morajo njihove stranke izpolnjevati pogoj PCT, drugače jih je treba zavrniti. To je po njenem problematično, saj bi moral biti odnos do strank, ki so v čustveni, materialni ali drugi stiski, drugačen. Direktorica mariborskega CSD Marjana Bravc tem navedbam oporeka:

"Zelo odgovorno se naši uporabniki obnašajo. Več ali manj že tudi sami izkažejo, da izpolnjujejo v večini te PCT pogoje. V primeru, da je pa res stiska in da tega ni, tudi nikogar v tem tednu nismo in ga tudi kasneje ne bomo odvrnili, ampak mu bomo nudili pomoč."

Strokovna delavka je zapisala, da »iz tega vlaka izstopa«. Dobila naj bi odpoved, direktorica pa poudarja, da odpovedi zaradi česa takega ni bilo in da je v kolektivu zaznala razumevanje za ukrepe:

"V tem tednu smo imeli še klasično testiranje, s ponedeljkom pa začnemo samotestiranje. Pravkar smo tudi imeli sestanek z vsemi vodji. Vsak vodja, ki organizira delo na svojem področju v svoji enoti, bo poskrbel, da se bodo ta samotestiranja opravila, da res izključimo vsako možnost, da bi bil med nami kdo pozitiven in da bi se potem ta virus širil."

Delo v mariborskem centru za socialno delo teče po besedah direktorice nemoteno, oblike prošenj in število uporabnikov pa so v običajnih okvirih.