Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

250 kilogramsko letalsko bombo, ki so jo v soboto našli pri nakupovalnem središču v Mariboru, bodo dezaktivirali v četrtek, so danes sporočili pristojni.

Zato bo potrebna evakuacija v krogu 300 metrov od bombe, kar pomeni tudi delno evakuacijo pacientov in zaposlenih v univerzitetnem kliničnem centru, predvsem tistih delov stavb, ki so obrnjeni proti najdišču bombe. Podoben scenarij pripravljajo tudi za nedeljo, ko bodo dezaktivirali 500-kilogramsko bombo, ki so jo našli včeraj ob železnici, le da bo tam gibanje omejeno v krogu 600 metrov od mesta najdbe. To zajema več tisoč ljudi, v bližini sta glavna avtobusna in železniška postaja, zato se po neuradnih navedbah napoveduje največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni.

Načrt dezaktivacije je znan

Načrt dezaktivacije obeh konec tedna najdenih bomb je torej znan. Tisto pri nakupovalnem središču bodo onesposobili v četrtek, evakuacija se bo začela ob 8ih in bo trajala predvidoma 4 ure, naslednje štiri ure bodo na delu strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Zaustavljen bo tudi cestni in železniški promet, prekinjena bo dobava plina po bližnjem plinovodu. Evakuirati bodo morali tudi paciente v univerzitetnem kliničnem centru, predvsem iz tistih delov, ki gledajo proti najdišču bombe.

Zaradi druge bombe bo evakuiranih še več ljudi

Podoben scenarij pripravljajo tudi za dezaktivacijo 500 kilogramske bombe v bližini železniške postaje, ki bo v nedeljo. Ker je območje ob železniški postaji bolj naseljeno, lahko evakuacija zajame okrog 3000 ljudi.

Manjša nevarnost kot na Vurberku
Namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič je poudaril, da je položaj pod nadzorom. "Ni neposredne ogroženosti zaradi teh dveh najdb, kajti obe letalski bombi sta varni," je dejal in dodal, da imajo njihovi strokovnjaki že izkušnje s takšnimi bombami, tudi v Mariboru, nazadnje pa so bili s podobno najdbo soočeni pred dvema letoma na Vurberku. Obe bombi, ki so ju v preteklih dneh našli v Mariboru, imata sicer mehanske vžigalnike, medtem ko je imela tista na Vurberku kemičnega, zato je "nevarnost temu primerno tudi manjša".