Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Nakopičenega odpadnega blata ob čistilni napravi v Dogošah ni več. Energetika Maribor medtem s ponovljenim razpisom išče cenejšega odvoznika tega odpada, vzporedno pa tudi moderno tehnologijo, ki bi dolgoročno rešila vprašanje odpadnega blata.

Odpadno blato se je v Dogošah začasno kopičilo v času, ko je Madžarska ustavila uvoz tega odpadka, in do takrat, ko je podjetje Surovina, ki je na razpisu spet dobilo pogodbo za odvoz, našlo novo rešitev za izvoz blata. Kot pojasnjuje Alan Perc, direktor Energetike Maribor, ki s podizvajalcem Surovino skrbi za odvoz, so ta teden izpraznili in očistili celotno deponijo: »Morali smo odstraniti blato, ki se je tam začasno odlagalo skoraj tri mesece, ob tem pa tudi blato, ki je nastajalo sproti. Odstranjevanje je trajalo dlje časa, ker smo imeli kar nekaj težav z vremenom, sploh lani poleti, ko so veliki nalivi namočili blato in ga je bilo zelo težko odstranit.«

Perc prav tako pojasnjuje, da so razveljavili februarja objavljen razpis za odstranjevanje blata, saj niso prejeli ugodnejše cene od trenutne, ki po veljavni pogodbi s Surovino znaša 169 evrov za odvoz tone blata. Zdaj bodo s ponovljenim razpisom skušali poiskati ugodnejšega ponudnika za štiri leta, in ne zgolj za leto dni. S Surovino imajo sklenjeno pogodbo do konca junija – z možnostjo podaljšanja pogodbe, če do takrat ne najdejo ugodnejšega ponudnika, pojasnjuje Perc in ob tem izpostavlja, da so se problematike odpadnega blata zdaj lotili dolgoročneje.

V teku je namreč tudi trifazni razpis za iskanje moderne tehnologije obdelave odpadnega blata. V prvi fazi so iskali morebitne ponudnike. »Dobili smo šest ponudnikov, renomiranih podjetij, ki bodo v drugi fazi predstavila različne tehnologije in skladnosti z vsemi slovenskimi in evropskimi standardi. V zadnji fazi bo najpomembnejša cena, seveda ob izpolnjevanju vseh okoljskih standardov. Na podlagi tega se bomo odločili za tehnologijo, ki bi jo lahko uporabili,« pojasnjuje Perc. Moderna tehnologija bi omogočila predelavo blata in njegovo uporabo. Finančna konstrukcija investicije še ni znana, prav tako ne lokacija tega objekta, ena od možnih je sicer ob obstoječi čistilni napravi. Več o tem projektu naj bi bilo znanega ob koncu tretje faze razpisa, predvidoma septembra.