V oddaji Obrazi sosednje ulice smo gostili krajinskega arhitekta Nika Stareta. Po diplomi iz agronomije je magistriral iz krajinske arhitekture in sodeloval pri večini pomembnejši projektov zasaditve in ohranjanja zelenih površin v Mariboru.

Niko Stare se je rodil v avstrijskem Gradcu, kamor se je zatekla mama, da bi zaščitila še nerojenega otroka, potem, ko so nacisti v Mariboru spomladi 1942 ustrelili njegovega očeta. Najprej je končal študij agronomije in pred dobrimi tremi desetletji magistriral iz krajinske arhitekture.

"V 19. stoletju so imeli takratni župani veliko smisla za zelene površine. Danes je katastrofa, saj stroke nihče več ne upošteva," razočarano pove na temo parkovnih in zelenih površin v Mariboru.

Deloval je na zavodu za urbanizem Maribor, kjer je že na samem začetku s projektom magdalenskega parka razburil tiste, ki so nasprotovali velikemu otroškemu igrišču. Kasneje sodeloval pri urejanju kmetijskega prostora v Prekmurju in v Vipavski dolini, zasnoval sistem mestnega zelenja v projektu Mariboru – jug in ureditev pokopališča Dobrava.

Njegova zasnova travnatega pokopališča v Vuzenici pa je našla svoje mesto v britanski knjigi New European Landscape. Pogovor je pripravil Stane Kocutar.