Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Tone Partljič, priljubljeni pisatelj in dramatik, Prešernov nagrajenec je sinoči v Mariboru predstavil svoj zadnji roman z naslovom Pesnica, v katerem se poklanja svojemu očetu in domačemu kraju Pesnica.

V najnovejšem romanu Pesnica se Tone Partljič ozira v otroštvo, v kraj Pesnica, kjer je preživljal mladost, oriše njene prebivalce in življenjski utrip ter brbotanje zgodovinskih dogodkov na meji med germanskim in slovanskim svetom 20. stoletja. V mislih in srcu je knjiga nastajala desetletja, pove Tone Partljič. "Začutil sem, da sem noseč že vsaj 30 ali 40 let z mojim atejem, ki sem ga že nekje opisal, pa z mamo in zgodbami otroštva. Četudi mislim, da roman ni avtobiografski."

Roman Pesnica je poklon pisateljevemu očetu in odstira ozadje komedije Moj ata socialistični kulak, prve knjige, posvečene očetu. Gre za nekakšno tekmo med literaturo, ki ohranja spomin na ljudi, še pravi Tone Partljič. Urednik Založbe Beletrine, ki je izdala knjigo, Mitja Čander meni, da je Pesnica najbolj intimna Partljičeva literatura doslej. "Roman je zanimiv ne le, ker opisuje Partljičevo otroštvo in njegovo družino, temveč ker izrazito podčrtuje tematiko minevanja, osebnega spominjanja. Na plano pride ranljiva eksistenca, ki se zaveda, da smo ranljivi in minljivi in verjetno je to lahko naredil skozi dialog z očetom."

Najnovejši roman Pesnica bo Tone Partljič nocoj predstavil tudi v svojem domačem kraju, v Pesnici.