Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pošta Slovenije je 1. avgusta spremenila cene pisemskih storitev. V paketni dejavnosti pa so dobili konkurenta.

Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem prometu je višja za okoli 11 odstotkov, priporočenega pa za okoli 20. Razlogi so višji stroški prevoza, energije in dela, pravi direktor prodaje Boštjan Pernek:

"Tukaj govorimo o tem, da so cene približno za 50 odstotkov nižje od povprečnih cen pisemskih storitev v Evropi, kar se pa tiče mednarodnega prometa, pa so cene za okoli 25 odstotkov višje, kot povprečne cene v Evropi, ampak tudi tukaj nismo pri vrhu."

Največji upad storitev opažajo prav pri pisemski dejavnosti. Kljub temu se negativnega učinka podražitev ne bojijo.

"Pisemske storitve so bolj kot ne cenovno neelastične, glavna konkurenca pa je tukaj elektronska substitucija, zato nas ni strah, da bi še dodatno količine upadle," pravi sogovornik.

Novih podražitev letos ne pričakujejo.

Pri paketih vse več konkurence

Medtem ko dejavnost pisemskih pošiljk v Sloveniji ni podrejena prostemu trgu, pa je v paketni dejavnosti nasprotno. Med številnimi konkurenti je na slovensko tržišče nedavno vstopila še avstrijska pošta. Na Pošti Slovenije ocenjujejo, da bodo zaradi tega izgubili manj kot 5 odstotkov trga:

"Hkrati pa trg raste, predvsem zaradi spletne trgovine. Zato menimo, da se bodo te dodatne količine prerazporedile med konkurenco."

Konkurenčno prednost skušajo ohraniti z negovanjem kakovosti, digitalizacijo in z dejavnostmi, kot so garderobne omarice v poštnih poslovalnicah za pomerjanje in hitro vračanje oblačil iz spletnih trgovin, pojasnjuje direktor prodaje Boštjan Pernek.