Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Pogodbenik Energetike Maribor, podjetje Surovina, je na začetku julija začel odvažati nakopičeno odpadno blato iz mariborske Centralne čistilne naprave v naselju Dogoše. Blato so pred tem dolga leta odvažali na Madžarsko, ko pa je ta uvoz prekinila, so ga začeli nalagati na začasno deponijo. Zdaj ga odvažajo na Slovaško, občina pa išče dolgoročno rešitev za ravnanje s tem odpadkom.

Centralna čistilna naprava mesečno povprečno proizvede okoli 1100 ton odpadnega blata, po prekinitvi izvoza na Madžarsko pa so ga na začasni deponiji kopičili tri mesece. Poleti ustvarijo do 30 odstotkov manj blata kot sicer, kar bo pospešilo izpraznitev deponije - izpraznili jo bodo predvidoma do konca septembra, pojasnjuje direktor Energetike Maribor Alan Perc.

Dvig cen, nejevolja krajanov

Zaradi zaostrenih razmer na trgu blata so mestni svetniki spomladi soglašali z dvigom cen odvoza, s 57 na 169 evrov na tono, oziroma za 3,5 evra na gospodinjstvo. Občina pa se je takrat zavezala tudi k iskanju dolgoročnejše rešitve za ravnanje z odpadkom, ki širi tudi smrad in že leta vznemirja tamkajšnje prebivalce. Predsednik sveta Mestne četrti Brezje - Dogoše – Zrkovci Oton Štrucl pravi, da si blata v Dogošah ne želijo.

Kaj z blatom?

Možnih rešitev je več. Kot pojasnjuje direktor Energetike Maribor, bi lahko blato stiskali, sežigali ali pa iz njega izdelovali gradbene kompozite. Blato je lahko škodljivo zaradi vsebnosti težkih kovin, ob pravilni obdelavi pa je tudi bogat vir surovin.