Foto: BoBo
Foto: BoBo

Domovi za starejše se bodo občutno podražili, po napovedih v povprečju za 14 odstotkov. Razlog je velika podražitev stroškov, predvsem energentov, pa tudi dela in hrane. V mariborskem domu starejših občanov Tezno so oskrbnino z oktobrom že podražili za 15 odstotkov, v Domu Danice Vogrinec pa dvig cene načrtujejo z novembrom, ta bi lahko znašal celo 20 odstotkov. Zato je že slišati opozorila, da nekateri stroška za dom ne bodo več zmogli plačevati.

Osnovna oskrba 1 je v Domu starejših občanov Tezno z oktobrom dražja za 14,95 odstotka, to je 100 evrov več na mesečni položnici. Zaradi poskoka stroškov je bil dvig nujen, pojasnjuje direktorica Jasna Cajnko: "Razmere draginje so tudi zavodu narekovale, da je za nemoteno oskrbo stanovalcev in seveda za poravnavo plač zaposlenim takšno izredno zvišanje cen neizogibno."

V Domu Danice Vogrinec s podražitvijo še čakajo, čeprav so morali že v septembru za redne stroške namenjati investicijski denar, da so jih lahko pokrili. "Zelo nas bremnijo višji stroški dela in hrane, predvsem pa enormna podražitev energentov, zaradi česar trenutno delamo z izgubo oziroma stroškov ne moremo več poravnavati," pravi direktor Marko Slavič in dodaja, da bo novembra podražitev oskrbnine neizogibna in bo znašala celo do 20 odstotkov, če ne bo na pomoč priskočila država.

Stanovalci razumejo, da domovi ob enormnih podražitvah morajo zvišati tudi oskrbnino, a tako velikega dviga vsi ne bodo zmogli, opozarja predsednik sveta stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča v Slovenski Bistrici Miroslav Kolenko: "Enostavno bodo nekateri morali iz doma iti, ker niti s pomočjo sorodnikov tako visokih stroškov ne bodo mogli pokrivati."

Naj kljub referendumu najde sredstva v proračunu, pa vlado poziva predsednica Sindikata upokojencev Francka Ćetković: "Za nas je nesprejemljivo, da bi te podražitve obesili na ramena stanovalcev."

V več domovih z odločitvijo o podražitvi odlašajo prav zato, ker čakajo, ali bo z interventnim zakonom vendarle priskočila na pomoč vlada.

Foto: BoBo
Foto: BoBo