Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Ob današnjem prazniku Marijinega vnebovzetja se je množica romarjev iz severovzhodne Slovenije napotila na Ptujsko Goro. V baziliko Matere božje, Marije Zavetnice, prelepo gotsko cerkev, ki zadnjih šest stoletij kraljuje nad Dravskim poljem in Halozami. Tam so že sinoči pripravili bogoslužja, procesijo in molitvene ure. Praznično mašo je tam daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Pod plašč Matere Božje na Ptujski Gori, Marije Zavetnice že več kot šest stoletij romajo verniki iz vseh koncev Slovenije. Letos ni bilo nič drugače. Prišli so od blizu in daleč, mladi in malo manj mladi.

Letošnje praznično sporočilo mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla je, da si je potrebno vzeti čas za druge ljudi in preseči lastne - pogosto zmotne - predstave. Izogniti se je treba spopadom, saj ti vodijo v tekmovalnost, izključevanje in nezaupanje med ljudmi. Nasprotno pa nas srečanja povezujejo v skupnem dobrem. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl: "Kultura srečevanja lahko prispeva h graditvi sveta, kjer bodo bolj pravični odnosi, kjer bo vsak sprejet in vsak spoštovan."

Tudi zdajšnje obdobje negotovosti in strahu je mogoče premagati, še poudarja mariborski metropolit Cvikl: "Če želimo virus omejiti in premagati, se bomo morali naučiti stopiti skupaj. Skupaj bomo morali prisluhniti strokovnjakom. V ospredju mora namreč biti skrb za lastno zdravje in zdravje nas vseh."

Pod plašč Matere Božje na Ptujski Gori, Marije Zavetnice že več kot šest stoletij romajo verniki iz vseh koncev Slovenije. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Pod plašč Matere Božje na Ptujski Gori, Marije Zavetnice že več kot šest stoletij romajo verniki iz vseh koncev Slovenije. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Vernikom polaga na srce misel, da nikoli ni zaman, če si človek v vsakdanjem življenju prizadeva za dobro. Materi božji je nadškof tudi posvetil slovenski narod in domovino.