Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

RTV Slovenija ima 7 oddajnih centrov in 162 podpostaj po vsej Sloveniji. Najpomembnejši za ta del Slovenije je oddajnik Pohorje, ki pokriva velik del severovzhodne Slovenije. Deluje pa že od leta 1963. Takrat je kot del ekipe oddajničarjev z delo na Pohorju začel tudi Stane Koželj: "Začelo se je zato, ker je v tistem času na štajerskem koncu deloval samo en srednjevalovni oddajnik na Teznu. Sprejem tovrstnih oddajnikov je bil zelo slab. Ker se je pa v svetu takrat začelo razvijati oddajanje na ultra kratkih valovih, je tudi RTV Slovenija začela na gradnji novih oddajnih centrov z UKV in TV oddajniki."

Stalna posadka, ki je pred desetletji štela celo 9 ljudi, je bila na oddajniku prisotna do leta 2013. Oddajničar Viktor Baver: "Odkar se je oddajni center avtomatiziral, je nadzor nad delovanjem prevzel kontrolni center v Domžalah, od tam so nadzirali vse naprave."

Tehniki pa na oddajnik prihajajo le še v primeru vzdrževalnih del ali okvar. Sicer pa se je zaradi napredovanja tehnologije število napak zmanjšalo. Manjša pa je tudi oprema, ki je včasih zasedala vse prostore poleg oddajnega stolpa, zdaj pa šteje le nekaj posameznih veliko manjših oddajnikov. S prehodom na radijsko oddajanje DAB+ pa je potrebne opreme še manj. "Za oddajanje v digitalni tehniki je potreben en oddajnik, ki omogoča oddajo 16-ih programov. Vsak program na RTV-ju pa potrebuje svoj oddajnik," pravi Baver.

V času vodenih ogledov se lahko tudi vi seznanite se tem, kaj vse je potrebno, da signal doseže vaše radijske in televizijske sprejemnike.