Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Mariborski Kmetijsko-gozdarski zavod v sodelovanju z Združenjem pridelovalcev vrtnin Maribor in Snago pripravlja v sredo, 18. avgusta od 8.30 ure naprej na osrednji mestni tržnici dan paradižnika – z degustacijo, strokovnimi predavanji in ocenjevanjem te vrtnine. Pridelovalci sicer pravijo, da paradižnik letos zori slabše, s kmetijskega ministrstva pa so pred dnevi sporočili, da so pri enem od slovenskih pridelovalcev potrdili virus rjave grbančavosti na paradižniku.

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Paradižnik je zdrava, priljubljena vrtnina, pove Simona Hauptman s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor in dodaja, da je izbor paradižnikov zelo pester, paradižnik zelo radi uživamo, tudi v gastronomiji radi posegamo po njem.

Tudi zato so se na mariborskem Kmetijsko-gozdarskem zavodu odločili, da mu na mariborski tržnici ob mednarodnem letu sadja in zelenjave namenijo poseben dan, dodaja strokovnjakinja za vrtnine Miša Pušenjak in vabi vse, ki imajo kakršnekoli težave s pridelavo, naj se oglasijo po nasvet.

Na tržnici bo možno tudi svetovanje, nudili bodo odgovore na vaša vprašanja, saj je prireditev namenjena tako potrošnikom, kakor tudi pridelovalcem in prodajalcem na tržnici. Pridelovalec Jernej Mrak iz Vrtnarije Mrak pravi, da je letošnja sezona paradižnika nekoliko zaradi vremena poznejša, "predvsem zaradi vročinskega vala pred nekaj tedni, takrat so bile rastline pod stresom in so močno odmetavale cvetove."

Tudi paradižnik napadajo virusi

Obstajajo različne vrste paradižnika – razlikujejo se po obliki in barvi, pri pridelavi pa je zelo pomembno, da je material brezvirusen. Ti so namreč postali v zadnjem času velik problem. S kmetijskega ministrstva so prav pred nekaj dnevi sporočili, da je Nacionalni inštitut za biologijo pri enem od slovenskih pridelovalcev potrdili prisotnost virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika. Gre za nevaren nov karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni. Za prodajo niso primerni, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Virus sicer ni nevaren za ljudi in živali.