Mariborska enota nacionalnega instituta za javno zdravje pripravlja danes Dan brez alkohola, ki se letos že drugič odvija v okviru projekta SOPA. Foto: Radio Koper/NIJZ
Mariborska enota nacionalnega instituta za javno zdravje pripravlja danes Dan brez alkohola, ki se letos že drugič odvija v okviru projekta SOPA. Foto: Radio Koper/NIJZ

Mariborska enota nacionalnega instituta za javno zdravje pripravlja danes Dan brez alkohola, ki se letos že drugič odvija v okviru projekta SOPA. Dogodek bo med 10. in 12. uro v parku Kulturnega centra Pekarna.

"Dan brez alkohola" se letos že drugič odvija v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki ga izvajajo tudi na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor. Tokrat se Dan brez alkohola v Mariboru pridružuje pobudi Dan za spremembe – letos na temo "Dobro za ljudi in planet", dogodek pa bodo izvedli s sodelovanjem z Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Ozaveščanje javnosti o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola

Sicer pa bodo Dan brez alkohola sklopu projekta SOPA v septembru obeležili v osmih različnih regijah po Sloveniji. "Dogodek je namenjen osveščanju javnosti o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola in delovanju projekta SOPA v lokalnem okolju. Z dogodkom želimo vzpostaviti dialog o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nuditi oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu," navajajo na mariborski enoti Nacionalnega instituta za javno zdravje.

Sodelovali bodo predstavniki nevladnih organizacij

"Na dogodku bodo sodelovali tudi predstavniki nevladnih organizacij, ki sodelujejo na našem projektu: Društvo za zdravje srca in ožilja, Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska Karitas in Športna unije Slovenije. Pridružila pa se nam bo tudi bo tudi predstavnica Zavoda RS za zaposlovanje. Najdete nas na stojnici ob velikem »Kolesu zdravja«, ki pripravlja mnoga poučna vprašanja s področja delovanja omenjenih organizacij v povezavi z alkoholno problematiko in projektom SOPA ter splošna vprašanja glede poznavanja tveganega in škodljivega pitja alkohola ter našega odnosa do le-tega. Za vse, ki se bodo spoprijeli z izzivom in bodo odgovorili na kakšno od vprašanj na kolesu, pa smo pripravili tudi praktične nagrade," še pravijo na NIJZ.

Več informacij o projektu SOPA lahko najdete tukaj: www.sopa.si.