Na počivališču Polskava poteka obnova. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Na počivališču Polskava poteka obnova. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Dars je aprila začel s prenovo sedmih od skupno 12 malih počivališč na slovenskem avtocestnem omrežju, med drugim na počivališču Polskava. Trenutno potekajo dela na počivališču Polskava-vzhod v smeri proti Mariboru - to je tudi trenutno zaprto za promet -, jeseni bo stekla še obnova počivališča Polskava-zahod v smeri proti Slovenski Bistrici. Vsa mala počivališča bodo po prenovi imela enotno podobo, ki bo urbana in moderna, novost pa bo, da bo tovornim vozilom po novem prepovedan dostop nanje.

Na slovenskem avtocestnem omrežju je 12 malih in 54 večjih počivališč. Mala počivališča, ki se zdaj obnavljajo, se od velikih razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Na njih sta trenutno dotrajani tako oprema kot tudi infrastruktura, zato so se odločili za prenovo. Vodja službe za nepremičnine na Darsu Maruša Mazovec pojasnjuje, da bodo vsa počivališča obnovljena enovito in celovito, tako da bo na vseh enaka zunanja podoba, tudi objekti bodo enaki: "Gre za tipske komunalne in sanitarne objekte, tipske objekte za oskrbo z nadstrešnico; vsa počivališča bodo imela površine za oddih in rekreacijo s tipsko urbano opremo (tudi otroško igrišče),... Za varnost bo poskrbljeno z videonadzorom, imela bodo wi-fi, in, ko bo infrastruktura to omogočala, tudi polnilne postaje za elekrična vozila."

Dela na počivališču Polskava-vzhod naj bi bila končana konec avgusta oziroma v začetku jeseni, dela na počivališču Polskava-zahod pa do konca leta. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Dela na počivališču Polskava-vzhod naj bi bila končana konec avgusta oziroma v začetku jeseni, dela na počivališču Polskava-zahod pa do konca leta. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Dela na počivališču Polskava-vzhod naj bi bila končana konec avgusta oziroma v začetku jeseni, dela na počivališču Polskava-zahod pa "konec leta, če bodo temperature oziroma vreme to dopuščalo," pravi sogovornica.

Novih delovnih mest za obnovljena počivališča Dars ni predvidel, saj jih bo oddal v najem. Rok za oddajo ponudb se je že iztekel, za počivališče Polskava je prispela ena ponudba, ki je v fazi preverjanja. Na vseh počivališčih naj bi bila namreč tudi okrepčevalnica, vendar: "glede na frekventnost počivališča obstaja možnost tudi samo avtomatov, tega nismo 'zabetornirali'," pojasnjuje vodja službe za nepremičnine na Darsu Maruša Mazovec.

Tako kot ostala bo tudi počivališče na Polskavi prijaznejše do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem prepovedan dostop nanje.