Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Eno večjih gradbišč na mariborskih cestah je trenutno v Borovi vasi pri tamkajšnjem nakupovalnem središču. Preurejanje krožnega križišča v tako imenovano turbo krožišče bi moralo biti po prvotnih napovedih končano do konca maja, a so dela podaljšana do začetka septembra. Ob urejanju krožišča namreč obnavljajo tudi komunalno in energetsko infrastrukturo. So pa na Direkciji za infrastrukturo sredi tega meseca oddali vlogo za gradbeno dovoljenje za gradnjo skoraj dva kilometra dolgega podaljška Ceste proletarskih brigad.

Gradnja ceste, ki bo povezala Cesto proletarskih brigad in križišče proti Pekram oziroma Limbušu, je razdeljena v tri etape. Medtem ko je prva etapa že končana in trenutno potekajo dela na drugi etapi, so tretjo ovirali zapleti z lastništvom zemljišč. A glavna nesoglasja so rešena, pojasnjuje vodja sektorja za investicije v ceste na Direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart: "Zadeve smo rešili oziroma so v reševanju, vendar že izkazujemo pravico graditi. To je tisti minimum, da lahko vložimo za gradbeno dovoljenje, seveda je pa treba še vse pogodbe skleniti do konca."

Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Direkcija za infrastrukturo je vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja vložila sredi tega meseca, želijo pa, da bi bilo to izdano do začetka jeseni, saj bi "potem lahko dela ob ugodnih vremenskih razmerah letos končali, vendar iz izkušenj bom raje bolj previden, pa bodo dela končana drugo leto do poletja."

Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Medtem pa še vedno poteka prilagoditev krožišča pri nekdanji Qlandii, zaključek del je s konca maja prestavljen na začetek septembra. Razlog je ta, da na tej cesti v času obnove mostu v Rušah zaradi obvoza ne sme biti popolne zapore, pojasnjuje Tomaž Willenpart: "Ker izvajalec ni pravočasno začel z deli na tem delu zahodne mariborske obvoznice, je moral dela preurediti in delati pod polovično zaporo. To je glavni razlog, da je prišlo do tega zamika."

Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Poleg preureditve v turbo krožišče, kar bo prispevalo k večji prometni varnosti, trenutno urejajo oziroma prestavljajo vročevod, ko bo to urejeno, pa bodo dokončali še zgornji sloj ceste.