Trije zaposleni v novi tovarni Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica so danes stopili pred novinarje. Izrazili so skrb, da bi več kot 200 delavcev ostalo brez službe zaradi pritožbe nevladne organizacije ROVO na okoljevarstveno dovoljenje in dolgih s tem povezanih postopkov.

V tovarni Magna Nukleus želijo začeti proizvodnjo še to pomlad, a tekočih trakov ne morejo pognati do pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja. Če bo pritožba organizacije ROVO zavrnjena, pa lahko ta sproži še upravni spor, kar bi postopke še dodatno zavleklo. Planer proizvodnje Jure Šafner se zato boji, da bi proizvodnjo preselili v Gradec, delavce pa poslali na cesto:

"Na drugem koncu Slovenije se je nekdo odločil igrati politične igre na naš račun. Nekatere zadeve so res odprte, ampak naj se rešijo. Jaz pričakujem drugega otroka, odplačujem kredit in namesto, da bi se tega veselil, kolebam, kaj bo."

Čeprav niso povezani v sindikat ali svet delavcev, so predstavniki zaposlenih zatrdili, da govorijo v imenu vseh. Po besedah upravnika objekta Urha Klevžeta so se pogovarjali tudi z vodstvom tovarne:

"Ta teden je imel direktor nagovor, kjer je odkrito govoril z nami. Povedal je, da določeni zapleti so, negotovost je upravičena, ampak nam zagotalvja, da delajo vse na tem, da bomo lahko delali."

Vodstvo Magne je bilo za naša vprašanja nedosegljivo. Kot je sicer znano, je gradnja tovarne za okoljevarstveno organizacijo ROVO nezakonita. 69. člen zakona o vodah namreč govori, da je gradnja objekta, ki potrebuje okoljevarstveno soglasje, na ožjem vodovarstvenem območju prepovedana. Ostale okoljevarstvene organizacije, udeležene v postopku izdaje dovoljenja, se niso pritožile.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik