Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina je objavila dva razpisa za podelitev enoletnih štipendij za šolsko leto 2022/2023 – prvi se nanaša na štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov, drugi pa je namenjen dijakom srednjega poklicnega izobraževanja.

Oba razpisa z vsemi potrebnimi podatki za prijavo sta dosegljiva na spletni strani mariborske občine www.maribor.si pod rubriko Javni razpisi in objave, področje Vzgoja in izobraževanje. "Rok za oddajo prijav je 15. september za dijake in za študente 14. oktober," pravi vodja sektorja za izobraževanje na občinskem uradu za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost Tatjana Rebernik.

Kakšni pa so pogoji za prijavo? "Za oba razpisa so približno enaki pogoji. In sicer, vlagatelji morajo biti državljani Slovenije in da imajo stalno prebivališče v Mestni občini Maribor. Tudi, da so dijaki v preteklem šolskem letu zaključili letnik s povprečno zaključno oceno najmanj 4, študenti pa z 8 in da so v preteklem šolskem oziroma študijskem letu dosegli izjemne dosežke. Pogoji so še, da niso zaposleni, oziroma vpisani v evidenco brezposelnih, morajo biti redni dijaki oziroma študenti, poleg tega ne smejo prejemati druge štipendije."

Za omenjena razpisa je mariborska občina namenila skupno 102 tisoč evrov, od tega skoraj 99 tisočakov za razpis za nadarjene dijake in študente in tri tisoč evrov za dijake srednjega poklicnega izobraževanja. "V tem šolskem letu oziroma v preteklem razpisu znaša štipendija 130 evrov za dijake, za študente v Sloveniji 190 evrov in za študente, ki študirajo v tujini, pa znaša 250 evrov. Načrtuje se, da bodo enaki zneski štipendij ostali tudi v novem šolskem letu," je še povedala vodja sektorja za izobraževanje na občinskem uradu za vzgojo in izobraževanje Tatjana Rebernik.