Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so iz prve pošiljke prejeli 125 odmerkov cepiva za zaposlene. Z namenom dati zgled zaposlenim sta se cepila tudi direktor UKC-ja Vojko Flis in strokovni direktor Matjaž Vogrin. Ob začetku cepljenja je UKC Maribor obiskal tudi premier Janez Janša.

V mariborskem kliničnem centru je interes za cepljenje sicer izrazila približno tretjina zaposlenih (1250 zaposlenih), tretjina pa jih je okužbo že prebolela. V izjavi za medije je direktor Vojko Flis povedal, da je 125 odmerkov, kolikor so jih prejeli v prvi pošiljki, zelo malo. S prvimi odmerki so cepili tiste, ki so si želeli cepiti in tiste, ki so pri svojem delu najbolj izpostavljeni, tudi na urgenci. Upa, da bo Slovenija že čez nekaj tednov dobila več odmerkov. "Edino cepivo je tisto, ki nas lahko reši in spremeni pandemijo iz more v normalno življenje," pravi Flis.

Ob začetku cepljenja je UKC obiskal tudi premier Janez Janša. Kot je povedal Flis, je vodstvo UKC-ja z Janšo govorilo o izhodni strategiji. "Ta nas najbolj skrbi. Obdobje, ki bo prišlo, bo eno najtežjih, kar jih poznamo. Kup bolnikov je ostal odrinjenih zaradi priliva covidnih bolnikov. Pogovarjali smo se tudi, da januarja in februarja pričakujemo tretji val epidemije. Tudi tukaj nam v UKC Maribor ne bo lahko," je še povedal Flis.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis:
Direktor UKC Maribor Vojko Flis: "Edino cepivo je tisto, ki nas lahko reši in spremeni pandemijo iz more v normalno življenje." Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Janez Janša je ob robu obiska v UKC Maribor med drugim povedal, da smo včeraj po kriterijih izstopili iz črne v rdečo cono, a večjih sprostitev razmere ne dopuščajo. Dodal je, da zaradi delnega sproščanja ukrepov med prazniki po njih pričakujejo novo rast števila okužb. Glede odpiranja šol in vrtcev pa je povedal: "Pri sproščanju ukrepov je med prioritetami šolstvo, ali bo šla prva triada v šole že 4. januarja, pa bo vlada odločila sredi tedna." Ob tem je Janša poudaril, da bodo pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih.

Premier se je dotaknil tudi smučišča Krvavec, ki je delovalo kljub prepovedi. Dejal je, da je šlo za nepotrebno in škodljivo provokacijo in da si tisti, ki ne spoštujejo ukrepov, ne zaslužijo subvencij za nadomestilo izpada prihodkov.