Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborski družinski zdravniki, ki so začasno preložili kolektivne odpovedi, od ponedeljka delajo dosledno po standardih in normativih. Tako bodo vztrajali, dokler država ne bo uresničila napovedi o razbremenitvi njihovega dela, kar bo po napovedih trajalo še nekaj mesecev. Medtem pa bodo kratko znova potegnili bolniki, saj se bodo čakalne vrste za obisk v ambulanti družinske medicine na ta način podaljšale tudi za 2 do 3 krat.

Gneča pred vrati ambulant družinske medicine od ponedeljka, ko mariborski družinski zdravniki delajo dosledno po standardih in normativih, ni nič drugačna od običajne, tudi bolniki ne čakajo dlje, pravijo. A najverjetneje tako ne bo več dolgo. Zdravnik družinske medicine Dejan Kupnik: "Se bojim, da s tem, da bomo malo bolj dosledno upoštevali čas, ki ga namenjamo bolnikom, se bo to verjetno podaljšalo."

Pri obravnavi stotih bolnikov na dan, kar ni redko, dodaja Kupnik, so imeli v praksi za obravnavo enega na voljo v povprečju zgolj 4 minute. Z delom, dosledno po normativih, si bodo za obravnavo vzeli več časa: "Večina ljudi prihaja vsaj zaradi dveh treh kroničnih akutnih stvari in to pomeni za enega pacienta vsaj 45-60 minut prve obravnave."

Čakalne vrste za obisk v družinskih ambulantah se bodo tako po napovedih zdravnikov podaljšale za dva do trikrat. Kako dolgo bodo vztrajali pri svojih odločitvah? Odvisno od ukrepov ministra, odgovarjajo zdravniki. Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek nove ukrepe napoveduje že kmalu: "Prvi paket teh ukrepov mislim da bo lahko že v naslednjem mesecu, ker jih pripravlja ZZZS. Vezani so na potne stroške in obremenitve, ki so zgolj administrativne in se lahko takoj spremenijo s spremembo pravil. Drugi ukrepi pa - bo verjetno trajalo še nekaj mesecev, ker bo treba spremeniti tudi kak zakonski akt."

Zdravniki, na drugi strani odgovarja predstojnica mariborskih družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Maja Arzenšek, v nedogled niso pripravljeni čakati: "Težko napovem, do kdaj bomo vztrajali v takih pogojih, verjetno pa z aneksom 3 in z novimi splošnimi pogoji se bo videlo, če se ti pozitivni koraki nadaljujejo ali ne."

Dosedanji ukrepi so namreč še daleč od tega, kar so pričakovali za bolnike in zase, končuje mariborska zdravnica.