Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Ob višanju cen energentov v času kurilne sezone se že povečujejo stiske ljudi ob misli, kako bodo zmogli slediti dvigu zneskov na položnicah. Na Centru za socialno delo Maribor po letu umirjanja razmer proti koncu leta pričakujejo znaten dvig števila prošenj za izredno denarno socialno pomoč. Pri mariborskih Energetiki in Energiji plus sicer zagotavljajo, da odjemalcev pozimi ne bodo odklapljali.

V Mariboru so cene daljinskega ogrevanja ta mesec - po že 40-odstotni oktobrski podražitvi- znova višje, tokrat za skoraj 30 odstotkov. "Glede na to, da so mrzli dnevi zunaj, lahko samo prosimo, da bi bila november in december čim bolj topla, da bodo računi pri teh visokih cenah čim bolj nižji," pravi direktor mariborske Energetike Alan Perc. Prihodnje leto, kot napoveduje, bodo stroški daljinskega ogrevanja za odjemalce znova nižji, vsaj za 30 odstotkov.

A skrb vzbuja tudi vse dražja elektrika; Pri Energiji plus podražitev letos še ne bo, pravi direktor Bojan Horvat. Za naprej pa: "Kolikšna bo potrebna korekcija cen, bo znano v naslednjih 14-ih dneh. Jaz mislim, da na končni položnici ne več kot 10-15-odstotkov."

Na mariborskem Centru za socialno delo, kjer se je število upravičencev denarne socialne pomoči od januarja, ko jih je bilo 17 tisoč, do oktobra zmanjšalo na 14 tisoč, ta mesec ob vseh podražitvah že opažajo vse več socialne stiske. Direktorica Marjana Bravc: "V mesecu novembru ponovno zaznavamo, da je vlog za izredno denarno pomoč več, glede na situacijo, glede na višanje življenjskih stroškov bomo z nekim časovnim zamikom ponovno mi v sociali občutili to stisko."

Tako pri Energetiki Maribor kot Energiji plus zagotavljajo, da zavedajoč se socialnega stanja v Mariboru in ne glede na plačilno nedisciplino, v času kurilne sezone za gospodinjstva ne bo odklopov iz omrežja: "Tega nismo nikoli počeli in tudi v prihodnje ne bomo. Fizičnih oseb ne izključujemo, pri pravnih osebah se pa to lahko zgodi."

Najranljivejšim naj bi bili sicer v pomoč energetski boni, ki jih obljublja vlada.