Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru po doslej opravljenih testiranjih ni prišlo do prenosa južnoafriške različice koronavirusa. Zdravnik, ki se je okužil v Namibiji, karantenskih pravil ni kršil, interni upravno-epidemiološki nadzor pa bo pokazal, katerih internih pravil bolnišnice se ni držal med zasebnim potovanjem, na katerem je tudi operiral, je napovedal direktor Vojko Flis. Navedb portala Necenzurirano, da naj bi imel zdravnik simptome že teden dni pred odkrito okužbo, pa ni komentiral.

Portal Necenzurirano se sklicuje na interni dokument UKC-ja, ki so ga prejšnjo sredo prejeli zaposleni in v katerem naj bi pisalo, da je kirurg simptome zaznaval že 7 do 10 dni. Po uradni razlagi pa jih je opazil šele prejšnji torek, drugi dan po vrnitvi v službo, med delom z vso potrebno zaščitno opremo v ambulanti in se takoj izoliral. Ali drži, da obstaja dokument, ki to postavlja pod vprašaj, smo vprašali direktorja UKC Maribor Vojka Flisa: "To težko komentiram, saj tega dokumenta nisem videl. Odrejen je bil nadzor, ki bo pokazal, kaj se je dogajalo."

S t. i. upravno-epidemiološkim nadzorom naj bi ugotovili, ali je sicer cepljeni zdravnik storil napako pri odločanju in presoji. "Zaposleni je tja potoval brez naše vednosti, kršil je interna navodila, ki jih imamo od lanskega marca in veljajo za zaposlene, priporočilo, da se ne potuje v tujino, priporočilo, da se ne ogroža varnosti zaposlenih in bolnikov ... med nadzorom pa naj bi ugotovili, kaj se je s tem zaposlenim dogajalo," pojasnjuje Flis.

Okuženi kirurg je v pisnem sporočilu javnosti o razlogih svojega potovanja v Namibijo zapisal, da je v tamkajšnji bolnišnici opravil več zahtevnih operacij. Soglasja delodajalca za to ni imel, dodaja Flis: "Od 18. oktobra lani, pa tudi v prvem valu, smo v UKC Maribor preklicali vsa dovoljenja zaposlenim za delo v drugih ustanovah in ta preklic je še vedno v veljavi. Tudi to je ena od stvari, ki jo bomo morali preveriti in nas čudi."

Poleg zdravnika sta okuženi še dve osebi, ki sta potovali z njim in nista povezani z UKC-jem. Ob tem so v karanteni štirje zaposleni v UKC-ju, še 8 jih je pod strogim nadzorom. Od 17 pacientov, ki so jih povabili na testiranje, so se odzvali le trije. Vsi do sedaj opravljeni testi med stiki so bili negativni in jih bodo še ponovili.