Gostinci na natančnejša navodila glede ukrepov za strežbo v notranjih prostorih lokalov še čakajo (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Gostinci na natančnejša navodila glede ukrepov za strežbo v notranjih prostorih lokalov še čakajo (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Tudi mariborski gostinci se pripravljajo na vnovično odprtje notranjih prostorov lokalov in manjših nastanitvenih zmogljivosti prihodnji ponedeljek. Konkretnih navodil še nimajo, predvidevajo pa, da bodo tudi znotraj gostinskih lokalov veljali podobni ukrepi, kot na terasah in letnih vrtovih.

Gostinci na natančnejša navodila glede ukrepov za strežbo v notranjih prostorih lokalov še čakajo, je pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri mariborski območni obrtno-podjetniški zbornici Marjan Vidovič: "Prilagoditi se bo treba, tudi mize, razmak. Zaenkrat vem, da ni dovoljeno imeti skupnega omizja, ni pa tudi znano, koliko oseb ali kako naj bi to bilo v kakem prostoru."

Vidovič je tudi sam gostinec, zaposlene pa so s čakanja nazaj na delo poklicali že 4. maja, ko so lahko odprli teraso. Drugi bodo število osebja verjetno večali postopno: "Nekega navala še ni, tudi tujih gostov ni, tudi prehodnih gostov ni in mislim, da bodo tudi postopno vključevali te, ki so na ali na borzi ali na čakanju na domu."

Predvsem glede manjših hotelov Vidovič opozarja, da jih ne bo težko odpreti, težko jih bo napolniti z gosti: "Še dolgo ne bo, tako kot je bilo."

Vsi gostinci skoraj dvomesečnega izpada dohodkov verjetno ne bodo preživeli, ostali pa bodo po Vidovičevih besedah potrebovali 2 do 3 leta, da si bodo opomogli.