Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

22 mariborskih gostincev je na mariborsko občino naslovilo pobudo za popolno ali delno oprostitev plačila najemnin za gostinske vrtove.

Epidemija je verjetno najbolj prizadela gostinstvo, pišejo gostinci ne samo s Poštne ulice, ampak tudi drugih delov mestnega središča. Večmesečno zaprtje je prineslo odpuščanja, odpise pokvarjenega blaga in poslabšanje psihosocialnega stanja lastnikov in zaposlenih. Številni so izčrpali finančne zaloge, z državno pomočjo pa so si v najboljšem primeru povrnili le fiksne stroške. Kljub sproščanju ukrepov pa veljavna epidemiološka pravila predvsem gostincem z manjšimi vrtovi ne omogočajo vzdržnega poslovanja.

Lastnica kavarne Nana Devana Blakaj: "Vrtove imajo predvsem na Poštni, pa tudi drugod, omejene. Na Glavnem trgu se lahko na srečo razširimo. Ampak kljub temu, da se širimo, ima vsak kvadratni meter svojo ceno. Težave so tudi z ukrepi. Mize morajo biti na razdalji treh metrov, kar nam onegmogoča enako poslovanje v primerjavi z lanskim letom, ko je bila predpisana razdalja meter in pol. Letos je torej še huje, zato bi si želeli tudi podpore s strani občine."

Občino zato prosijo za olajšavo: tisti, ki najemajo enako kvadraturo kot v letih 2019 ali 2020 prosijo za 100 % oprostitev najemnine, novi najemniki in tisti, ki so vrtove povečali, pa bi plačevali 30 odstotkov tarife za novo površino.

Med podpisanimi so Slaščičarna Ilich, Moja Kavarna, Mal'ca, Čajek, Q, Sendvičarna, Aroma Bar, Marpurgi, Kavarna Astoria, Patrick's Pub, La Pizza al Taglio, Le Vino, Alexander Bistro, Nana, Fudo, Baščaršija, The Living Room, Piaf, Gril Ranca, Pause Cafe, Piranha Cocktail Bureau in Kavarna Terassa.

Z občine sporočajo, da pobudo preučujejo, rešitev pa bodo predstavili prihodnji teden.