Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Z današnjim dnem je helikopterska nujna medicinska pomoč tudi v vzhodnem delu države na voljo do večera oziroma do 20-ih. Doslej namreč helikopter, ki ga za reševalce vozijo piloti vojske, ni smel vzletati po 17-ti uri, saj se je takrat končal obratovalni čas letališča. S podaljšanim delovnim časom bodo po pričakovanjih lahko pomagali za petino več ljudem, potrebnim pomoči.

Mariborska helikopterska enota nujne medicinske pomoči bo lahko od danes na pomoč poletela tudi po 17-ti uri, kar je zlata vredno, pravi vodja mariborskega dispečerskega centra Miha Brezovnik: "Seveda, dogodki se dogajajo ob vseh urah, predvsem proti večeru znajo biti še toliko bolj intenzivni. Takrat se končujejo delovni dnevi in so ljudje tudi športno in drugače toliko bolj aktivni."

Lani so opravili 174 intervencij s helikopterjem, letos že 46, dodaja predstojnik enote nujne medicinske pomoči Štefan Mally: "Kar pomeni nekje vsak dan, torej ko smo operativni, naredimo po eno intervencijo v povprečju."

Zaradi podaljšanega časa razpoložljivosti helikopterja pričakujejo, da bodo lahko opravili za okoli 20 odstotkov več intervencij in tako bistveno pripomogli k preživetju hudo poškodovanih in bolnikov na severovzhodu države. Štefan Mally: "V povprečju imamo od takrat, ko nas pokličejo na intervencijo, do vzleta je približno čas 14 minut. Transporti so varni in mirni, kar je po tleh včasih težko izvedljivo. Še posebno pri kakih delovnih nesrečah, ko so makadamske poti in če gre za poškodbo hrbtenice, glave je to za pacienta bistveno bolj varno, da se prevoz opravi s helikopterjem."

S pozicioniranjem reševalne enote bliže helikopterju, dodaja sogovornik, bi lahko aktivacijski čas še skrajšali. Prav tako bi bilo lažje, če bi v mariborskem Kliničnem centru zgradili ustrezen helioport. Zdaj pristajajo na ploščadi pri kirurški stolpnici.

V Mariboru helikopter nujne medicinske pomoči leti vse do 20. ure