Pirotehnika Foto: Policija
Pirotehnika Foto: Policija

Pred decembrskimi praznovanji se vrstijo pozivi k varni uporabi pirotehnike. Od 26. decembra do vključno 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, medtem ko so petarde prepovedane. Da te niso igrača in da lahko povzročijo hude poškodbe, mlade tudi letos opozarja preventivna akcija Bodi zvezda - ne meči petard.

Strožja zakonodaja in akcije ozaveščanja že kažejo učinke, saj je decembrskega pokanja manj kot nekoč. Tudi pri naključnih mimoidočih v Mariboru pirotehnika ni priljubljena, saj je večina v naši anketi zatrdila, da pirotehnike ne uporablja in ji tudi naprotuje, saj škoduje okolju, naravi, živalim in ljudem.

Petarde so pri nas prepovedane že od leta 2008, določene vrste pirotehničnih izdelkov pa je dovoljeno uporabljati od 26. decembra do 1. januarja, a tudi te z omejitvami, pojasnjuje policijski inšpektor Boris Lukežič: "Dovoljenih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, se ne sme uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javne prireditve." Globe za kršitve so od 400 do 1.200 evrov.

Mariborski policisti so v letošnjem decembru zasegli 340 petard, med kršitelji pa so bili tudi trije mladoletni. Prepovedani sta tudi lastna izdelava in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka.

Pirotehnika, zlasti ognjemeti, pa močno onesnažuje zrak s kemikalijami, kar potrujejo tudi meritve. "1 . januarja je po polnoči v ozračju tudi do 8-krat več delcev PM10 kot sicer, od tam pa prehajajo v organizem skozi naš pljučni sistem in tako neposredno škodujejo našemu zdravju," pojasnjuje vodja Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave Cvetka Slana.

Letos se je tako več občin odpovedalo silvestrskemu ognjemetu; v Mariboru v novo leto vstopajo brez velikega občinskega ognjemeta že več let zapored in tako bo tudi tokrat.

O problematiki pirotehnike smo govorili tudi v Radijski tribuni.