Na Upravni enoti Maribor, ki domuje v občinski stavbi, so notranji nadzor na področju prijave prebivališč uvedli v torek, včeraj so izvedeli še za inšpekcijski nadzor, ki ga je naročil minister za javno upravo. Foto: BoBo
Na Upravni enoti Maribor, ki domuje v občinski stavbi, so notranji nadzor na področju prijave prebivališč uvedli v torek, včeraj so izvedeli še za inšpekcijski nadzor, ki ga je naročil minister za javno upravo. Foto: BoBo

Potem, ko je predsednik vlade Janez Janša Upravno enoto Maribor izpostavil kot tisto, ki "izstopa po prijavah na naslovih, kjer je prijavljenih že sto ljudi, vpisujejo se pa še dodatni", so tam takoj uvedli notranji nadzor. Včeraj pa je inšpekcijski nadzor nad prijavami prebivališč odredilo tudi ministrstvo za javno upravo. Pod drobnogledom so vsi naslovi, na katerih je prijavljenih več kot 20 oseb, poskušali pa bodo ugotoviti tudi, zakaj je do tega lahko sploh prišlo.

Notranji nadzor na področju prijave prebivališč so na mariborski upravni enoti uvedli v torek, včeraj so izvedeli še za inšpekcijski nadzor, ki ga je naročil minister za javno upravo. Po besedah načelnika upravne enote Srečka Đurova takšno odločitev pozdravljajo: "Verjamemo, da bomo s skupnimi močni lahko indentificirali, kakšni so razlogi, da prihaja do teh anomalij in kako to učinkovito odpraviti. Ker gre za problem, ki absolutno presega zmožnosti posamezne upravne enote."

Do zdaj so ugotovili, da je na območju upravne enote Maribor dvajset naslovov, na katerih je začasno prijavljenih 50 oseb ali več ter pet naslovov, na katerih je stalno prijavljenih 50 oseb ali več. Več kot 20 oseb pa ima začasno prebivališče prijavljeno na 52-ih naslovih, stalno pa na 14-ih naslovih. V prvem primeru gre večinoma za študentske in dijaške domove ter domove starejših občanov, pri stalnih prebivališčih pa gre večinoma za zakonska prebivališča na Centru za socialno delo in občini. "Smo pa naleteli tudi na določene naslove, ki kažejo na odstopanja, torej, da je prijavljeno večje število ljudi na absolutno premajhni kvadraturi," pojasnjuje Đurov.

V teh primerih bodo uvedli postopek ugotavljanja resničnosti prebivališča, pojasnjuje načelnik uprave enote Maribor Srečko Đurov in dodaja, da bodo poskušali ugotoviti tudi, zakaj je do takšnih primerov lahko prišlo: "Ali je to povezano z malomarnostjo, ali pa je preprosto posledica samega sistema in preobilice dela."

V lanskem letu je namreč enajst uslužbencev na upravni enoti Maribor opravilo več kot 42 tisoč prijav ali odjav stalnih ali začasnih prebivališč, pri tem pa so vodili tudi še druge zadeve.