Načrt dvigala v Narodnem domu Maribor. Foto: Mestna občina Maribor/MF arhitektura, Miha Fujs s. p.
Načrt dvigala v Narodnem domu Maribor. Foto: Mestna občina Maribor/MF arhitektura, Miha Fujs s. p.

Če bo šlo vse po načrtih in kulture ne bo ponovno omejila epidemija, bodo lahko obiskovalci Narodnega doma Maribor do prireditvenih dvoran jeseni dostopali z dvigalom. Občina je namreč objavila razpis za izvajalca.

Dvigalo v Narodnem domu je že več desetletij želja vodstva in mariborskih invalidskih organizacij – glavna dvorana je v prvem nadstropju in to je največ težav povzročalo starejšim in invalidom, pravi pomočnik direktorja Andrej Borko:

"Če je prišel invalid na invalidskem vozičku, so pač štirje študentje zgrabili voziček in ga nesli po stopnicah v prvo nadstropje. Drugače ni šlo."

Prireditveni, pisarniški in tehnični prostori so tudi v preostalih nadstropjih zgradbe, zato jo bo dvigalo povezalo po vsej višini, pojasnjuje Jernej Flajšman iz občinske projektne pisarne:

"Dvigalo bo umeščeno v jugozahodni del vhodne avle, takoj na levi strani od vhoda v sam objekt. Dejansko bo povezovalo klet, pritličje ter prvo in drugo nadstropje. Samo dvigalo bo izvedeno kot nek kubus, to se pravi, zunanje ter notranje stene se ne bo dotikal. Iz treh strani bo zastekljeno oziroma prosojno."

Upajo, da bi lahko gradnjo končali do konca oktobra. Ocenjene vrednosti naložbe še ne razkrivajo, so pa v izračun vključili inflacijo na področju gradbeništva in upajo, da presenečenj v razpisnem postopku ne bo.