Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vrstijo se pozivi k vrnitvi vseh učencev v šole, tudi srednješolcev. Dijaki umetniških gimnazij so šolsko ministrico pozvali, naj jim dovolijo vsaj individualni pouk instrumenta in baleta s profesorjem v šoli. Še zlasti je to pomembno za dijake zaključnih letnikov, ki se pripravljajo na sprejemni izpit. Nekateri dijaki, ki se prijavljajo na študij na tujih akademijah, so morali svoje posnetke že poslati, in to brez priprav s profesorjem. To jih spravlja v neenakopraven položaj v primerjavi s kandidati iz drugih držav, kjer je tak pouk dovoljen.

Pouk na daljavo je pri glasbenih instrumentih, še bolj pa pri baletu, močno omejen, opozarjajo tako profesorji kot dijaki. Dijakinja 4. letnika mariborske umetniške gimnazije Karla Oršoš: "To je največja ovira pri našem izobraževanju na daljavo, saj pri ustvarjanju umetiškega dela potrebujemo živ stik z našimi mentorji."

Poleg tega mnogi dijaki doma nimajo dovolj kakovostnega instrumenta, ustreznih razmer za trening baleta pa sploh nihče. Ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor Helena Meško: "Za to je treba imeti posebna tla, veliko dvorano, ogledala, drogove. Ker tega otroci doma nimajo, lahko izvajajo samo osnovne, statične baletne vaje."

Ker to traja še četrti mesec, Meškova razmere ocenjuje za dramatične. Mladi glasbeniki so prikrajšani tudi za korepetitorske vaje, nastopov na odru ni že eno leto.

Najtežji je položaj dijakov zaključnih letnikov, ki se na sprejemne izpite ne smejo pripravljati s profesorji in mentorji. Nekateri med njimi so na tuje akademije, na katere se želijo vpisati, že morali poslati svoje posnetke. "Naša prizadevanja gredo v to smer, da se omogoči individualni pouk v šoli mladim glasbenikom in baletnikom vsaj za zaključne letnike," pravi Meškova. K temu so ministrico pozvali tudi dijaki slovenskih umetniških gimnazij, a odgovora še niso prejeli. Posneli so tudi zelo odmeven video nastop o svojem položaju Od umetnikov za umetnike.