Foto: AMZS
Foto: AMZS

Čeprav so temperature v zadnjih tednih visoke in še prav nič ne diši po zimi, pa bo treba avtomobile do jutri opremiti za hladnejše vreme. Zakon sicer predvideva le namestitev ustreznih pnevmatik, strokovnjaki pa pravijo, da to ni dovolj.

Zimske pnevmatike morajo imeti najmanj 3 milimetre profila. Priporočljivo je še več.

"Kar pa ne pomeni, da smo s tem zadovoljili zakonu. Če je profil na začetku sezone globok 3 milimetre, bo po enem mesecu že pod zakonskimi zahtevami. Svetujemo, da o zamenjavi pnevmatik razmislimo že, ko je profil globok še 4 milimetre," pravi inštruktor varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije .

Svetuje nakup pnevmatik priznanih znamk, ki so bile testirane neodvisno. Vožnja je sicer dovoljena tudi z letnimi pnevmatikami, če imamo v prtljažniku verige. A to ni najbolj priporočljivo, saj imajo pri nižjih temperaturah slabše vozne lastnosti, tudi če na cesti ni snega.

K varnosti pa moramo prispevati tudi z varnim načinom vožnje.

"Obvezno moramo uporabljati način defenzivne vožnje in povečati varnostno razdaljo. Le to nas lahko reši. Čez dan je zdaj res še toplo, zjutraj pa se temperature že spustijo pod 7 stopinj celzija. Če naletimo na vlažno cesto ali listje, lahko gredo stvari hudo narobe," še opozarja Daljević.

Pravi Darko Daljević, ki svetuje tudi pregled akumulatorja, vitalnih sistemov, dolitje tekočin proti zmrzovanju in redno nadzorovanje tlaka pnevmatik.