Foto: EPA
Foto: EPA

Naslednji teden se bo začelo množično cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Na to se že pripravljajo tudi v Mariboru, kjer je v šolstvu zaposlenih približno 4 tisoč petsto ljudi. Tamkajšnji zdravstveni dom bo cepljenje organiziral od četrtka do sobote v športni dvorani Leona Štuklja, šole pa morajo pripraviti sezname zaposlenih, ki se bodo cepili.

Cepiva za cepljenje šolnikov v Mariboru bo dovolj; kot je povedal direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik, bodo za ta namen dobili 5 tisoč 500 odmerkov cepiva Astra Zeneca: "Z ozirom na to, da je v Mariboru in okolici približno 4 tisoč 500 ljudi zaposlenih v šolstvu, imamo dovolj cepiva, da pocepimo slehernega."

Zato med zaposlenimi v šolstvu ne bo prednostnih skupin glede na starost, ampak "bomo cepili glede na termin, kdo se je prvi prijavil, torej tista šola, katera se bo prva prijavila, tam bomo tudi začeli s cepljenjem. Za nas organizacijsko to pomeni velik zalogaj, vendar računamo, da bi to lahko pravili v treh dneh," še pravi Završnik.

In sicer predvidoma naslednji četrtek, petek in soboto v popoldanskem času v športni dvorani Leona Štuklja. Šole so morale včeraj oddati sezname zaposlenih, ki se želijo cepiti, odziv pa je različen. Ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik: "Če za našo šolo povem, je ta odstotek zelo visok, 80 odstotkov, pri čemer tisti, ki niso, so že ali preboleli pred kratkim ali pa so se zaradi drugih razlogov odločili, da zdaj še ne."

Na mariborski osnovni šoli Franceta Prešerna pa se je na cepljenje prijavila približno polovica zaposlenih, predvsem starejših, pojasnjuje ravnateljica Marta Otič in dodaja, da je možnost brezplačnega cepljenja zanje dobrodošla: "Bo potem odpadlo to kontroliranje naših delavcev vsak teden, pa da bodo delavci tudi zaščiteni." Kar se bo zgodilo po treh tednih po prejemu prvega odmerka cepiva Astra Zeneca.