V občini Hoče Slivnica imajo kar nekaj aktivnih investicij. Osrednja je južna cestna povezava, s katero bodo uredili dostop do industrijske cone v Hočah. Proračun za leto 2021 znaša 12.7 milijona evrov, od tega je 4 milijone sofinancerskih sredstev.

Foto: MMC RTV SLO/Marko Soršak
Foto: MMC RTV SLO/Marko Soršak

V Občini Hoče Slivnica ne gradijo samo južne ceste v industrijsko cono, ampak načrtujejo tudi krožišče na vhodu v industrijsko cono z Miklavške ceste. Okvirna vrednost ceste… "znaša približno devetsto tisoč evrov, od tega je 600 tisoč sofinancerskih sredstev," pravi župan Marko Soršak. Začeli so tudi z gradnjo kanalizacije: "Dobili smo dovoljenje, da lahko začnemo z gradnjo kanala do doma starostnikov, ki naj bi začel funkcionirati novembra."

Zgradili bodo 23 kilometrov kanalizacije, ob tem pa zamenjali 15 kilometrov vodovodnih cevi:
"Vrednost del na kanalizaciji je 6 milijonov, vodovod je ocenjen na ena in pol milijon evrov; tako da bo kompletna kanalizacija zajela Radizel, Slivnico, Čreto, del Hotinje vasi in del Orehove vasi, sega tudi do naselja Polana in delček Pivole."

V polnem teku so tudi dela na dozidavi osnovne šole Dušana Flisa v Hočah: "Tukaj bo nova jedilnica, kuhinja, sanitarni blok, štiri učilnice in dva kabineta."

Med investicijami omenimo še kolesarsko pot od nadvoza do Magne, njena vrednost pa je stotisoč evrov. "Investicija v povezovalno pot med Rogozo in Miklavžem je z naše strani že končana, v Miklavžu imajo še pravnopremoženjske težave, ko jih bodo uredili, bodo tudi oni naredili in izvedli svoj del."

Urejajo tudi projekt kanalizacije za Zgornje Hoče, Hočko Pohorje, Pivolo in Polano:
"Da bomo imeli projekt pripravljen, če bodo na voljo sredstva; če pa ne bodo, bomo projekt razporedili skozi več let, ker gre za težak finančni zalogaj."

So pa tudi v fazi projektiranja vodovoda na Pohorju, saj bi radi povezali vse sisteme in ga naredili – tudi v prid turizmu – bolj funkcionalnega.