Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko sta Franc Kangler in Janez Janša februarja podpisala sporazum o združitvi Nove ljudske stranke in SDS, je to danes potrdil še kongres stranke nekdanjega mariborskega župana. Združitev, ki bo uradna 5. aprila, se dogaja v času turbulenc na mariborskem političnem prizorišču.

V Sloveniji vlada politična kriza, zato je združevanje moči smiselno, je prepričan Franc Kangler:

"Škoda se mi zdi, da drobimo glasove, ko gre za državnozborske volitve in politiko. Poglejte, kaj delajo s penzionisti in kmeti. Obdavčit nam želijo bajte in stanovanja ..."

Združevanje meša razmerja moči tudi v mariborskem mestnem svetu. Združena svetniška skupina se po številu članov izenačuje z doslej največjo listo mariborskega župana Saše Arsenoviča. Novo moč so pokazali že na marčevski seji, ko so skupaj z Gibanjem Svoboda zavrnili podražitve mestnih storitev. 6. aprila pa bo na dnevnem redu drugo branje proračuna:

"Če takšen proračun, kot so ga sedaj pripravili za drugo branje, podpremo, bi izdali svoje volivce. Kje je podeželje? Ruši se mu sistem. Kamnica in Bresternica bi radi šli v svojo občino, ker se nista prepoznali v proračunu."

Po neuspešnih pogajanjih mariborskega župana in Gibanja Svoboda se še vedno poraja vprašanje, ali bi lahko sedanji in nekdanji mariborski župan vendarle presegla nasprotja in sklenila koalicijo, na kar je Arsenovič nedavno namignil.

"Mi tega sicer ne izključujemo v tem danem trenutku. Če pa gospod Arsenovič misli, da lahko samo on in njegovih 12 svetnikov vodi to mesto, potem bo ostal osamljen," ocenjuje Franc Kangler.