Število šol z razredi v karanteni se povečuje. Foto: BoBo
Število šol z razredi v karanteni se povečuje. Foto: BoBo

V Sloveniji so včeraj potrdili 25 novih okužb z novim koronavirusom, opravili pa 706 testov. Število hospitaliziranih je 26, na intenzivni negi so štiri osebe. Seznam šol z razredi v karanteni se medtem daljša. Tudi na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava je od petka popoldne v karanteni oddelek 7. razreda, potem ko so dobili informacijo, da je bil na testu pozitiven učenec, ki je bil v šoli samo 1. septembra. Od danes imajo tako pouk na daljavo, v šolo pa se vrnejo 15. septembra.

Ravnateljica Danica Veber upa, da jim je okužbo uspelo zajeziti: "Tveganje je namreč majhno, saj je bil okuženi otrok v šoli samo dve uri. Za razredničarko karantena ni bila odrejena, saj je ves čas nosila masko in se ravnala v skladu tudi z drugimi ukrepi."

Sorojenci in starši otrok, ki so v karanteni, smejo še naprej hoditi v šolo in v službo, a le, če doma ustrezno poskrbijo za izolacijo otroka v karanteni.

Ker so že v prvem tednu pouka okužbe potrdili v več vrtcih, šolah in na dveh gimnazijah, se veča število oddelkov, ki ostajajo doma v karanteni. Informacije o odrejenih karantenah v vzgoji in izobraževanju za zdaj prihajajo v javnost neorganizirano, natančnih podatkov pa ni, zato so na ministrstvu za izobraževanje napovedali, da bodo natančen pregled števila okuženih v vrtcih in šolah omogočili z vzpostavitvijo aplikacije za vnos podatkov.

Že prve dni pouka se je kot težava pokazalo tudi, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb in ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri že pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok.