Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je vlada v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor nedavno zamenjala 3 svoje predstavnike v svetu zavoda, bodo ti na današnji seji, ki se začne ob 15. uri, tudi uradno nastopili mandat. Dela jim sicer v drugi največji bolnišnici v državi ne bo manjkalo. Poleg negotovih razmer v času epidemije, iz bolnišnice v zadnjih mesecih prihajajo številna anonimna pisanja o domnevnih nepravilnostih in mobingu. Očitna so tudi nesoglasja med vodstvom bolnišnice in svetom zavoda. Ta je na nedavni dopisni seji sprejel sklep o razpisu za novega direktorja, a do objave razpisa ni prišlo. Obe strani sta se pred današnjo sejo zavili v molk.

Po nepreklicnem odstopu predsednika sveta zavoda Jožeta Šabedra sredi februarja je vlada v svetu zavoda mariborskega Kliničnega centra predčasno razrešila še dva svoja predstavnika – Stanislavo Naterer in Srečka Felixa Kropeta, na njihova mesta pa pa za preostanek mandata - do septembra letos - imenovala Simona Trpina, Feredica Victorja Potočnika in Kazimirja Miksića.

Med prvimi nalogami, ki čakajo prevetren svet zavoda, je izbira novega direktorja bolnišnice, saj Vojku Flisu sredi junija poteče 4-letni mandat. Sklep o razpisu je svet zavoda v prejšnji sestavi sicer že sprejel na dopisni seji pred 14-mi dnevi, a do objave razpisa ni prišlo. Vprašanji, zakaj in komu je to v interesu, ostajata neodgovorjeni tako od sveta zavoda kot vodstva bolnišnice. Kot kaže, je to še eno od nesoglasij, ki jih bosta morali obe strani zgladiti.

Ali bo to uspelo z novim predsednikom sveta zavoda, ki ga bodo izvolili danes, bo pokazal čas. Kot tudi, ali se bo svet zavoda v prenovljeni sestavi lotil obravnave že predvidene, a nato preklicane točke dnevnega reda o domnevnih nepravilnostih in finančnem oškodovanju bolnišnice, na katere so svet zavoda opozorili 3 zaposleni. Za razpravo sta si v prejšnji svetniški sestavi najbolj prizadevala prav člana, ki ju je vlada zdaj zamenjala. Ali je s tem utišala tudi druge, pa bo, kot rečeno, znano že kmalu.