Foto: EPA
Foto: EPA

V Mariboru bodo v tem tednu cepili 1900 ljudi nad 60 let in iz prednostnih skupin, tem je namenjen drugi odmerek, ter blizu 300 maturantov. Trenutno imajo na čakalnem seznamu več kot 12.000 ljudi, ker kmalu na njem ne bo več 60-letnikov, upajo, da bodo prihodnji teden že lahko cepili tudi starostno skupino nad 55 let.

Kljub temu, da cepljenje v Mariboru dobro napreduje, bi lahko bil tempo še hitrejši, če bi bile dobave cepiv večje. Direktor mariborskega ZD Jernej Završnik: "Ta teden v Mariboru ne cepimo tako intenzivno, kot bi si želeli, saj ni bilo možno naročiti več odmerkov, predvsem za mlajše starostne skupine."

Tako imajo v tem tednu na voljo dobrih 1900 odmerkov, največ proizvajalca Pfizer/BionTech, manj pa Moderne in Astrazenece.

Na vrsti za cepljenje so preostali 60 in več letniki, ki se ves čas dodatno prijavljajo, ter zaposleni v zdravstvu, DSO-jih in VIZ, cepijo tudi stanovalce domov, ki so prebolevniki, in resne kronične bolnike.

Še dodatnih 300 odmerkov je na voljo za cepljenje maturantov in spremljevalcev, ki bo v petek. Prijavilo se jih je 257, od tega je 5 spremljevalcev.
Mariborski ZD je s prvim odmerkom cepil že 47.000 ljudi, z obema 13.150. Ker je starostna skupina nad 60 skoraj v celoti cepljena, pričakujejo, da bodo prihodnji teden že na vrsti tudi mlajši. "Želimo si, da bi starost pacientov, za katere smemo naročati cepivo, znižali na 50," dodaja Završnik.

Na Ptuju bodo v tamkajšnjem zdravstvenem domu ta teden cepili kar 2.000 oseb, med njimi tudi 85 maturantov; predvidoma bodo cepljeni vsi prijavljeni 60 letniki.