Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Začel se je evropski in svetovni teden cepljenja, ki v ospredje postavlja odgovornost posameznika pri zaščiti skupnosti. V Sloveniji je precepljenost pred nalezljivimi boleznimi relativno visoka, trend upadanja se je v zadnjih letih ustavil. Letošnja novost bo uvedba brezplačnega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke v tretjem letu starosti in odrasle, stare od 45 do 50 let, predvidoma od jeseni.
Ti dve starostni kategoriji je namreč najbolj smiselno zaščititi pred klopnim meningoencefalitisom, saj imajo triletniki, če se okužijo, dolgotrajne posledice, pri ljudeh, starih med 45 in 50 let, pa je incidenca te bolezni daleč največja, pojasnjuje Sanja Vuzem iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Cepljenje proti virusu HPV, ki je pri nas že deset let brezplačno na voljo za deklice, pa naj bi bilo prihodnje leto omogočeno tudi dečkom. Stroka namreč ocenjuje, da s tem tudi moško populacijo zaščitimo pred najpogostejšimi in najnevarnejšimi tipi humanega papiloma virusa, s tem pa tudi dosežemo kolektivno imunost, pojasnjuje Zoran Simonović iz NIJZ-ja: "Cepivo ščiti pred večino povzročiteljev genitalnih bradavic in pred 90 odstotki vseh povzročiteljev rakavih in predrakavih sprememb materničnega vratu in drugih vrst raka, denimo zadnjika, penisa in zunanjega dela ženskega spolovila, in tudi določenih vrst raka grla in žrela."
Cepljenje proti HPV bo še naprej prostovoljno, enako kot cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki je za predšolske otroke prav tako brezplačno.

Obvezno pa je cepljenje proti desetim nalezljivim boleznim in precepljenost zoper te bolezni, ki je do leta 2016 upadala, se počasi znova zvišuje. Alarmantno povečanje števila obolelih za ošpicami po svetu in v nam bližnjih državah ter pojav ošpic tudi pri nas je bil resen opomnik, kako pomembno je vzdrževati raven precepljenosti, ki zagotavlja kolektivno zaščito.