Foto: BoBo
Foto: BoBo

Silvo Drevenšek je na zahrbten način iz koristoljubja najprej kruto umoril zunajzakonsko partnerko, nato pa pred očmi svojega štiriletnega sina z istim nožem pokončal še taščo in tasta. Tožilka Teja Kukovec Belšak je za ta zločin zahtevala 3-krat po 30 let zapora in še pet let zaradi ogrožanja mladoletne osebe, skupno 95 let zapora oziroma izrek enotne dosmrtne zaporne kazni. Tožilka Teja Kukovec Belšak: "Zakon predvideva, da se že za dve k umora, če sodišče določi 30 kazen dosmrtnega zapora. Trdno verjamem in sem prepričana, da so tu podane vse tiste okoliščine, da bi izrek takšne kazni utemeljevale."

Drevenšek je danes presenetljivo priznal krivdo in sploh prvič spregovoril pred sodiščem. Njegov zagovornik Andrej Kac meni, da Drevenška ne bi smeli obsoditi na dosmrtno ječo: "Dejstvo je, da je takšno kazen možno izreči in zakonito izreči, prepričan sem pa, da ne v tem konkretnem postopku."

Zagovornik je namreč v sklepni besedi opozoril, da ne poznamo vzroka. Odvetnik sina in brata umorjenih Daniel Planinšec pa pravi: "Ko se je poslušalo obrambo, da bi se morali spraševati, kaj bi le bil vzrok, da se je to zgodilo, da so tri osebe mrtve. Se ve kaj je vzrok - da jih je hladnokrvno umoril in to z istim nožem, vse tri, tu zgubljati besed, mislim da tu ne kaže."

Sodba bo razglašena v ponedeljek. Če bo Drevenšku za krute umore dosojena tudi dosmrtna ječa, bo to prvi tak primer v Sloveniji. Dosmrtna kazen je bila pri nas vnovič uvedena s kazenskim zakonikom leta 2008. Doslej ni bila še nikoli izrečena, čeprav je že bila zahtevana. Sicer pa 30-letno zaporno kazen pri nas prestaja nekaj čez 10 obsojencev. Sami moški in vsi zaradi umora.