Sanacija odpadnega blata v občini Hoče-Slivnica je končana. Foto: TV Slovenija/Jasmina Gregorec Kozole
Sanacija odpadnega blata v občini Hoče-Slivnica je končana. Foto: TV Slovenija/Jasmina Gregorec Kozole

Včeraj se je končala sanacija z odpadnim blatom onesnaženega območja v Pivoli v občini Hoče-Slivnica. Trajala je en mesec, težave pa je izvajalcem povzročal predvsem težko dostopen in strm teren, zaradi česar so morali poti skozi globel ponekod vsekati tudi v skale. Skupno so odpeljali okrog 650 ton odpadnega blata, pomešanega z zemljino, največ posledic zaradi črnega odlagališča blata pa čutijo v Botaničnem vrtu mariborske univerze.

Včeraj sta iz gozda nad Pivolo odpeljala še zadnja dva tovornjaka odpadnega blata in tudi stroji, ki so ga en mesec odstranjevali. Poveljnik civilne zaščite v občini Hoče-Slivnica Boštjan Horvat: "Kot vidite, so stroji naloženi, dela so se zaključila, v botaničnem vrtu in pa tudi višje vodno."

Prav težaven teren, odpadno blato je namreč pristalo v več deset metrov globokem jarku, je predstavljal največjo težavo pri sanaciji, je poudaril Horvat: "So pač morali si utirati pot čez gozd, da so lahko pač začeli z nalaganjem tega blata. Naleteli so na skale in lapor, tisto je pač težko dostopno."

Skupno so odstranili okrog 650 ton odpadnega blata, pomešanega z zemljino, ki ga je iz Pivole odpeljalo podjetje Kostak iz Krškega. Stroški sanacije odlagališča odpadnega blata še niso znani, znašali pa bodo nekaj sto tisoč evrov. Po besedah sekretarke na Direkciji za vode Tanje Podgoršek bodo na tem območju še nekaj časa izvajali monitoring: "S tem se bo preverjal učinek ustreznega odstranjevanja, zaradi hitre intervencije pač upamo, da večjega učinka na okolje ne bo."

Največ posledic je onesnaženje pustilo v botaničnem vrtu mariborske univerze. Po besedah Mete Pivec bo trajalo najmanj dve leti, da bodo ponovno oživili onesnažene ribnike, "kjer smo imeli zbirko vodnih rastlin, vodnih leč, vodnih lokvanjev in nekaterih ogroženih rastlinskih vrst iz seznama."

Zadevo še vedno preiskujejo tudi policisti, tožilstvo pa je zoper pet fizičnih in eno pravno osebo vložilo zahtevo za preiskavo.