Na fotografiji je narasla reka Drava. Foto: BoBo/Miloš Vujinović Foto: dostopno
Na fotografiji je narasla reka Drava. Foto: BoBo/Miloš Vujinović Foto: dostopno

Ptujski kmetijsko-gozdarski zavod je v petek gostil župane in direktorje kmetijskih zadrug iz Spodnjega Podravja, še pred tem pa opravil sejo sveta zavoda. Na njej so govorili o analizi stanja kmetijstva lani in o problematiki poplavljanja Drave.
Kmetje v Spodnjem Podravju že dalj časa opozarjajo na težave, ki jih imajo ob poplavljanju Drave. Samo med leti 2012 in 2018 je bila škoda ocenjena na skoraj 97 milijonov evrov, zato so že večkrat pozvali pristojne ustanove k ukrepanju, napovedali pa so tudi državljansko nepokorščino in tožbe proti državi. Kmetovalec in predsednik sveta Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Milan Unuk ocenjuje, da se je zdaj vendarle začelo premikati. Zadovoljen je, da so pristojnim končno uspeli dopovedati, da je na tem območju ogroženih okoli 1500 ha najboljših kmetijskih zemljišč in številne stanovanjske hiše.
S tem se strinja tudi direktor območne enote Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek: «Veseli nas, da je Vodno gospodarsko podjetje že začelo s sanacijo zgornjega porečja pri Zlatoličju, hkrati pa je Ministrstvo za okolje in prostor naložilo VGP-ju in strokovnim kmetijskim službam, da pripravimo izhodišča za načrt upravljanja tega prostora. Ta izhodišča smo že pripravili, zato pričakujemo, da bo pristojno ministrstvo letos pripravilo vso potrebno dokumentacijo, prihodnje leto pa bodo pristopili k celoviti rešitvi tega problema.»
Ta ponedeljek se bo znova sestala tudi delovna skupina za poplave ob reki Dravi, Andrej Rebernišek pa še pričakuje, da se bodo občine ob Dravi tesneje povezale, saj bodo zaradi podnebnih sprememb ti problemi vedno večji.