Foto: ZAPS /Maruša Zorec in sodelavci
Foto: ZAPS /Maruša Zorec in sodelavci

Mariborska civilna pobuda nasprotuje gradnji stanovanj za mlade v Dvoržakovi ulici in se zaskrbljeno odziva na minulo sejo mestnega sveta, na kateri so člani z občinskim podrobnim prostorskim načrtom v prvem branju soglašali.

Znano je, da želi mariborski stanovanjski sklad na vogalu Dvoržakove in Ulice Moše Pijade postaviti poslopji z okoli 60-imi najemniškimi stanovanji. V okviru projekta bi v neposredni bližini Magdalenskega parka dobili še podzemne garaže, otroško igrišče, zelenje in prostore drugih namembnosti. Občina želi s tem mladim poslati sporočilo, da misli tudi nanje, pravi župan Saša Arsenovič:

"Zgoščujemo gradnjo in dajemo prostor več ljudem na istem območju. Mesto Maribor namreč za stanovanjsko gradnjo nima dosti potencialov."

S tem se ne strinja več kot stočlanska pobuda okoliških stanovalcev, ki je prepričana, da bo gradnja gosto naseljeno in prometno sosesko preobremenila. Gradbeni strokovnjak Andrej Kocuvan, ki sodeluje s civilno pobudo, je zato razočaran nad odločitvijo mestnih svetnikov, ki so s projektom v prvem branju soglašali brez glasu proti:

"Mestni svetniki ne delujejo v smislu preverjanja želja svojih volivcev in meščanov ampak delajo po navodilih svojih političnih strank in lastnih računic. Nimajo pa tudi časa za poglabljanje v problematiko, ki zahteva veliko znanja in študija."

Konec januarja se je končala še javna razgrnitev projekta, svetniki pa bodo dokončno odločitev o dopolnjenem predlogu sprejeli v drugem branju.