Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je letos začela prenovo križišča na glavni cesti Slovenska Bistrica – Maribor pri odcepu za Ptuj. Dela še niso končali, a je križišče že prevozno. Pri voznikih pa je že naletelo na negativni odziv.

Direkcija za infrastrukturo se je odločila križišče za Ptuj, na cesti Maribor-Slovenska Bistrica rekonstruirati zaradi izboljšanja prometne varnosti, saj je bilo med letoma 2006 in 2018 na tem odseku 29 prometnih nesreč. Uporabniki tega odseka so ogorčeni zaradi spremembe križišča iz t. i. V oblike v pravokotno, saj imajo predvsem vozniki tovornih vozil velike težave pri zavijanju v desno.

Vodja Sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost pri DRSI Karmen Praprotnik odgovarja, da je novo križišče projektirano in dimenzionirano za vožnjo priklopnikov in polpriklopnikov po veljavnih predpisih in da obnova še ni končana: "Za desno zavijanje proti Ptuju je v izvajanju razširitev vozišča iz tlakovanih kamnitih kock, kar bo omogočilo tovornim vozilom še nekaj manevrskega prostora pri prevozu križišča." V okviru obnove so že izvedli: "Proti Bistrici iz smeri Maribora se je uredil pas za levo zavijanje, uredila se je cestna razsvetljava, izboljšalo se je odvodnjavanje, izvedlo se je priključevanje pod pravim kotom, v skladu s pravilnikom. Iz smeri Slovenske Bistrice pa se je na glavni prometni smeri umestil prometni otok z namenom umirjanja prometa."

Rok za dokončanje del je 20. september.