32. regijski otroški parlament v Mariboru je potekal na temo poklicne prihodnosti mladih. Na otroškem parlamentu mladi gojijo kulturo dialoga, se medsebojno spoznavajo in oblikujejo tudi skupne cilje glede na obravnavano temo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Zelo dobrodošlo in koristno je, kadar odrasli lahko prisluhnejo otrokom, in prav otroški parlament je ena takšnih priložnosti. "Predvsem me je vedno fascinirala kultura dialoga, mladi se znajo pogovarjat in upoštevati tudi mnenja drugih," pravi Majda Struc iz Zveze prijateljev mladine Maribor.

Predstavniki šol so komaj čakali, da se po dveh letih znova srečajo v živo, in predstavijo svoje ideje. Ana bo ena izmed parlamentark, ki bo regijski parlament predstavljala tudi na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 11. aprila v Ljubljani. "Pogovarjali smo se o naših osnovnih šolah, pa vpisu v srednje šole, o tem, kaj je pomembno pri tem, da se vpišeš na fakulteto. Želimo si tudi poučnih ekskurzij, da bi pridobili splošno znanje."

Otroci imajo glede svoje poklicne prihodnosti različne načrte: "Želim si postati veterinarka. Rad bi postal trener nogometašev. Psiholog bi rad bil. Rada bi postala babica, da bi pomagala pri porodih."

Kdaj naj bi se mladi začeli odločati za poklic? "Mislim, da je to vseživljenjsko delo. Otroci se morajo začeti zavedati svojih močnih področij že v vrtcu, in je to tudi pomembno za naprej."
pa pravi Tjaša Peček iz osnovne šole Jarenina.

Razpravljalci so poudarili tudi, da bodo v prihodnosti morali zamenjati več služb in poklicev, zato bodo potrebovali raznovrstna vseživljenjska znanja. Družbeno vrednotenje poklicev je pogosto zgrešeno, meni koordinatorka dejavnosti Kornelija Kaurin:"Precenjujemo pomen nekaterih poklicev, podcenjujemo pa druge, četudi so prav vsi poklici pomembni za bivanje na tem našem planetu."