zdravstveni dom Lenart. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
zdravstveni dom Lenart. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Z veliko rastjo okužb v Podravju je močno povečan tudi pritisk na covidne točke. Tudi na širšem območju Lenarta ugotavljajo precejšnje potrebe po testiranju, medtem ko je zanimanje za cepljenje močno upadlo. Prav tako je zaradi epidemičnih razmer še vedno ustavljena vsa preventivna dejavnost lenarškega Zdravstvenega doma.

V lenarškem Zdravstvenem domu večjih težav zaradi karanten in izolacij med zaposlenimi za zdaj nimajo, a večina jih ostaja vpetih v delo na covidnih točkah, pravi pomočnica direktorja za nego Klavdija Dvoršak: "PCR testiranja izvajamo že tretji teden zaporedoma od jutra do večera zaradi povečanih potreb. To pomeni, da odvzamemo tam okoli dvesto PCR testov vsak dan. Delež pozitivnih je tam nekje 80 do 85 odstotkov še vedno."

Vse, ki bodo prišli na PCR-testiranje in jih nanj ne bo napotil zdravnik, prosijo, naj se pred tem naročijo po telefonu. Tudi pri hitrih antigenskih testih je, tako Dvoršakova, delež pozitivnih izvidov vse višji.

Zaradi skrajšanja izolacij se bodo potrebe po hitrih testih še povečale. Največ okužb na območju Upravne enote Lenart imajo trenutno v občinah Cerkvenjak in Benedikt, kjer je precepljenost po covid sledilniku tudi najnižja, manj kot polovična. Tudi sicer je zanimanje za cepljenje močno upadlo, zato ga v zdravstvenem domu izvajajo le še trikrat tedensko – ob torkih, sredah in četrtkih: "Tedensko pocepimo približno dvesto ljudi. Mobilne cepilne enote trenutno ne bomo organizirali, ker ni zanimanja, niti nimamo kadra."

Zaradi prerazporeditve zaposlenih ostaja okrnjena tudi vsa preventivna dejavnost: "Preventiva dejansko žal ne deluje že od novembra lanskega leta in upamo, da se to kmalu spremeni." K temu pa, končuje Dvoršakova, lahko prispeva vsak od nas.