Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaradi gospodarske krize, ki je sledila epidemiji, se je povečalo število prejemnikov denarne socialne pomoči. Na mariborskem Centru za socialno delo se je število izplačil redne in izredne denarne socialne pomoči v primerjavi z lani povečalo za približno desetino.

Največji Center za socialno delo v državi letos vsak mesec prejme 1.100 vlog za izredno socialno pomoč, kar je več kot desetina več kot lani. V prvih sedmih mesecih so izplačali 2,6 milijona evrov za izredne socialne pomoči, kar je 100.000 več kot v enakem obdobju lani.
Prejemnikov redne denarne socialne pomoči je letos za skoraj desetino več kot lani; v prvih sedmih mesecih so jim izplačali 24,6 milijona evrov socialne pomoči, kar je 1,3 milijona več kot lani, pojasnjuje direktorica mariborskega CSD-ja Marjana Bravc.

Avgusta in septembra obravnavajo največ letnih vlog in podaljšanj otroških dodatkov, subvencij vrtca in štipendij. Nerešena ostaja še približno tretjina vlog, tudi pri teh pravicah pričakujejo višja izplačila. "Veliko upravičencem so se dohodki zmanjšali, veliko jih je na čakanju, kar vidimo na podlagi prošenj za izredno socialno pomoč," pojasnjuje Bravčeva.

Letos pri izdaji odločb o državni štipendiji, subvenciji vrtca in otroškem dodatku do zamud ne prihaja, saj so se kadrovsko okrepili, delajo tudi preko delovnega časa.