Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar (posnetek zaslona)
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar (posnetek zaslona)

Karierni center Univerze v Mariboru ta teden skupaj z mariborsko in ptujsko območno službo Zavoda za zaposlovanje pripravlja osmo Karierno tržnico. Epidemija jih je prisilila, da so letos celotno dogajanje preselili na splet, a so hkrati dogodek razširili in bo tako potekal cel teden. Prva dva dneva (ponedeljek in torek) je poudarek predvsem na pripravi mladih iskalcev zaposlitve na trg dela, konec tedna pa bodo mladi lahko spoznali različne delodajalce in z njimi opravili hitri zaposlitveni razgovor.

V prvem delu letošnje karierne tržnice je mladim iskalcem zaposlitve na voljo 13 spletnih seminarjev s področja trga dela, med drugim bodo dobili tudi odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja. Mirjana Zgaga z mariborske območne enote Zavoda za zaposlovanje: "To so, kakšne so priložnosti danes, kakšne so napovedi za jutri in kako predvsem naj mlad človek ostane zaposljiv in gradi kompetence tudi za prihodnost."

V drugi polovici tedna bodo lahko mladi spoznali delodajalce in pri njih opravili tudi hitre zaposlitvene razgovore. Mirjana Zgaga z mariborske območne enote Zavoda za zaposlovanje: "Vemo, da že zaposlitveni razgovor je zelo zahteven, se je nanj treba zelo dobro pripraviti, ko pa govorimo o tem kratkem razgovoru, ki pa poteka samo pet minut, je pa ta predstavitev še toliko pomembnejša." Matej Kosi Hederih iz kariernega centra Univerze v Mariboru pa dodaja: "Smo si prizadevali, da smo udeležencem ponudili raznovrstne delodajalce tako iz zasebnega, kot tudi javnega sektorja in na nek način nam je kar uspelo."

Medtem ko so se mladi lani v Podravju največ zaposlovali na področju zdravstva, računalništva, trgovine in predelovalne dejavnosti, je bilo prve tri mesece letošnjega leta nekoliko drugače, pojasnjuje Mirjana Zgaga: "Na področju oskrbe z električno energijo in plinom, nato na področju financ in zavarovalniških dejavnosti, sledila je pa trgovina, zdravstvo in promet in skladišče.."

In tudi številke o zaposlovanju mladih v Podravju trenutno kažejo zelo spodbudno sliko.