Foto: Oglasno sporočilo/Maša Stošič/Stop Trik
Foto: Oglasno sporočilo/Maša Stošič/Stop Trik

S projekcijo animiranih filmov programa Panorama, ki se bo začela ob 16.00 uri v Vetrinjskem dvoru v Mariboru, odpira vrata že 9. Mednarodni festival stop animacije - Stop Trik. Festival, ki bo obiskovalcem in ljubiteljem te stare, ročne tehnike animacije s sličicami, ponudil več kot 120 animiranih filmov avtorjev z vseh koncev sveta, pripravlja Pekarna Magdalenska mreža s strokovnjaki animirane umetnosti iz Poljske.

Festival Stop Trik združuje ljubitelje in ustvarjalce stare animirane stop tehnike, ki nastaja ročno, s sličicami z vseh koncev sveta. Festivalska ekipa, vodita jo Olga in Michail Bobrowski, vsako leto izbereta animirane filme, ki s svojo vsebino spodbujajo občinstvo h kritičnemu premisleku o političnem in družbenem dogajanju. Letošnja vodilna tematika izbranih animiranih filmov je feminizem nekoč in v prihodnosti ter pravice žensk. »S kritično analizo animirane umetnosti skušamo dognati probleme, tokrat na področju feminizma, ki so navdihovali animatorje v preteklosti, zakaj so njihovi filmi še vedno aktualni in ali lahko opogumljajo današnje generacije. Z izborom filmov na tematiko žensk in njihovega položaja v družbi zastavljamo vprašanja sodobnim animatorjem ali uvidijo pomembnost izbranih vsebin in jih vnašajo v svoje animacije. Festival Stop Trik torej postavlja vprašanja, ponuja razmislek o problemih, vendar ne ponuja odgovorov," pravi umetniška direktorica Olga Bobrowski.

Festival bo v 4 dneh ponudil 58 animiranih filmov v tekmovalnem programu in več kot 70 v drugih programskih sklopih. Večina filmskih projekcij se bo odvijala v Vetrinjskem dvoru, animirani program za najmlajše v lutkovnem gledališču. Spremljevalni program na drugih prizoriščih bo ponudil še pogovore z domačimi in tujimi ustvarjalci, predavanja, predstavitve knjig, delavnico s priznanima animatorjema Ano Nedeljković in Nikolo Majdankom ml. ter koncerte. V Vetrinjskem dvoru je na ogled razstava Slovenski animirani film 2006 - 2017; fokus animatorke.