Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Mariborski turizem je junija in julija v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležil 59-odstotno rast nočitev in 64-odstotno rast prihodov turistov. Julija je bilo razmerje nočitev z 80 odstotkov močno v prid tujcev, pri prihodih je bil njihov delež kar 85-odstoten. Največ je bilo Nemcev, Poljakov, Avstrijcev, Čehov, Italijanov in Srbov.
Pri Zavodu za turizem Maribor poudarjajo, da se z dobrimi poletnimi rezultati popravlja slika turističnih rezultatov od začetka leta, pove Monika Jurišič Hlevnjak: »Medtem ko smo v prvem polletju še beležili 52-odstotni padec nočitev in 47-odstotni padec prihodov, se je poleti stanje občutno izboljšalo. Mesto namreč v prvih sedmih mesecih beleži 22,6 odstotka manj prenočitev in 14 odstotkov manj prihodov turistov kot v enakem obdobju lani.«

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Osrednjo mariborsko turistično točko, Hišo Stare trte, je v juniju in juliju obiskalo za kar 140 odstotkov več ljudi kot lani, od tega je bilo 39 odstotkov Slovencev, največ tujih gostov pa je bilo Avstrijcev, Nemcev in Poljakov. Občutno rast obiskanosti zaznavajo tudi na uradnem spletnem mestu destinacije, kjer so julija zabeležili kar 75-odstotno rast uporabnikov v primerjavi z julijem lani.

Kako preživeti konec tedna v Mariboru

O Mariboru so pohvalne besede pred kratkim zapisali tudi pri britanskem mediju National Geographic. "Kako preživeti konec tedna v Mariboru" je naslov članka, v katerem ne manjka pohval o drugem največjem slovenskem mestu. Med drugim so zapisali, da so Maribor ponovno oživili z zaprtjem mestnega središča za promet – v obnovljenih zgradbah zdaj domujejo restavracije in kavarne. Še posebej so pohvalili kulinarično ponudbo mesta in poudarili, da Slovenija in s tem tudi Maribor upravičeno uživa status Evropske gastronomske regije 2021. V to je seveda vključena tudi žlahtna kapljica, ki zaznamuje mesto z okolico. V članku med drugim predlagajo obisk Vinagove kleti in tamkajšnje obsežne podzemne mreže tunelov, polnih sodov in steklenic vina, pa tudi obisk Hiše stare trte na Lentu – vinoteke, ki nosi ime najslavnejše mariborske rastline – najstarejše vinske trte na svetu. Med top tri mariborske kulinarične spominke so uvrstili bučno olje, borovničevec in med. Zapisali so še, da mesto skozi vse leto gosti različne dogodke – od koncertov klasične glasbe in lutkovnih predstav do trgatve in festivalov ulične prehrane.