Slovenske občine so se tudi letos lahko prijavile na natečaj Branju prijazna občina, ki ga razpisujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo. Za kandidaturo so se odločile tudi tri občine s področja, na katerem deluje Mariborska knjižnica - Hoče Slivnica, Ruše in Mestna občina Maribor - in vse tri naziv tudi dobile.

Foto: Radio Maribor/Luka Dakskobler
Foto: Radio Maribor/Luka Dakskobler


Nove nazive branju prijazna občina so podelili na Ta veseli dan kulture in dobila ga je tudi Mestna občina Maribor. Pri tem pa ni dovolj, da občina samo poskrbi za svojo knjižnico, ampak mora tudi sicer spodbujati aktivnosti na področju branja. Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak: »V Mariborski knjižnici bi lahko vse te aktivnosti za spodbujanje branja še veliko bolj uspešno izvajali, če bi za to imeli prostorske pogoje. Tako pa smo prisiljeni gostovat okrog po mestu, namesto da bi privabljali ljudi v knjižnico, kjer bi navezali pristno povezavo z našo zbirko in branjem.«
Na mariborski občini je bila imenovana delovna skupina, ki bo pripravila strokovne podlage za revizijo načrtov za knjižnico na Rotovškem trgu:
»Vračamo se spet nazaj na izhodišče, kar je pozitivno, a upam, da bodo vse te aktivnosti stekle čim prej. V Mariborski knjižnici smo pravkar končali domačo nalogo – pripravo osnov za nova strokovna izhodišča,« dodaja Turjakova.

Mariborska občina sofinancira delovanje Mariborske knjižnice in Domoznanskega oddelka Univerzitetne knjižnice Maribor, poleg tega pa v obliki razpisov tudi nevladne organizacije s področja bralne kulture ter redno knjižno založništvo treh založb in založb, ki izdajajo periodiko. Bojan Labovič iz Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor:
»Naj samo omenim društvo za knjižne popotnike, ki deluje v prostorih Mestne občine Maribor, bukvarno Ciproš, pa tudi uporabo raznih površin za pripravo in izvedbo večjih ali manjših bralnih dogodkov, kot so Dnevi slovenske knjige v Mariboru, Art kamp v mestnem parku in tako naprej.«