Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem mestnem svetu bo danes nov poskus sprejema vrste podražitev. Svetniki imajo na mizi nove cene vrtca, mestnega avtobusnega prevoza, parkiranja in čiščenja odpadnih voda. Potem ko so svetniki marca odločanje o tem zavrnili, je zdaj mestna uprava pripravila nekoliko prilagojen predlog podražitev.

Nova ekonomska cena oskrbnine v mariborskih javnih vrtcih bo, če bo predlog sprejet, višja za kar 38 odstotkov, ker bi zvišali tudi občinsko subvencioniranje, pa bi starši po novem plačevali 18 odstotkov več. Po besedah Brigite Gajzer Pliberšek so se stroški vrtcev od zadnje uskladitve cen v treh letih povečali za 3,5 milijona evrov, kar je pokril mestni proračun, v zadnjem letu se bodo še za dodatne 4: "Tega pa občinski proračun več ne prenese."

Na mizi je tudi podražitev čiščenja odpadnih voda, za povprečno gospodinjstvo za 4,6 evra na mesec. Andraž Mlaker iz urada za komunalo: "Če do te uskladitve cene ne bo prišlo, bomo imeli do konca leta zaradi tega obremenitev proračuna v višini milijon evrov."

Uro parkiranja v mestnem jedru naj bi podražili za 20 centov, zunaj jedra za 10.

Dražja bo tudi vožnja z mestnim avtobusom; vozovnica, kupljena pri vozniku, bi stala kar 2,5 evra; v predprodaji pa 1,3. Direktor Marproma Ranko Šmigoc: "Ob tem pa smo podaljšali interval vožnje s 60 na 75 minut, kar pomeni bistveno bolj ugodno uporabo javnega potniškega prometa za ceno ene vožnje." Uvajajo tudi nov paket – ugodno vozovnico za parkiranje in vožnjo do centra; za zdaj bosta parkirišči pri Koroškem mostu in na Magdaleni.

Namesto podražitve gondole je zdaj na mizi njeno izvzetje iz gospodarske javne službe, da bi jo Marprom upravljal kot tržno dejavnost. "Ta sprememba bi Mestni občini Maribor prihranila vsaj 600.000 evrov na leto," pojasnjuje Šmigoc. Bi pa Marprom tudi sam določal ceno. Šmigoc zagotavlja, da naj bi bila ta 14 evrov za povratno vožnjo.