Maribor je ob Ljubljani najprimernejši za postavitev sežigalnice odpadkov, je pokazala študija ministrstva za okolje in prostor. Študija sicer ni izključila ostalih lokacij, ki so izkazale interes za postavitev naprave, to pa so ob Ljubljani in Mariboru še Jesenice, Kočevje in Ptuj.

Naloga študije namreč ni bila izbor lokacije za postavitev objekta oz. objektov za termično obdelavo odpadkov, ampak je v tej fazi šlo za pregled idejnih zasnov na predlaganih lokacijah, pojasnjujejo na ministrstvu. Na podlagi zbranih podatkov je študija torej pokazala, da sta Maribor in Ljubljana, tudi zaradi že obstoječega sistema daljinskega ogrevanja v obeh mestih, ki bi zagotavljal dovolj velik odjem nastale toplote iz sežigalnice, zelo primerna za izvajanje te državne gospodarske javne službe.

V potencialni mariborski sežigalnici bi letno lahko obdelali okoli 60 tisoč ton odpadkov severovzhodne Slovenije meni Alan Perc, direktor Energetike Maribor, ki skrbi za ogrevanje okoli 10 tisoč odjemalcev: »Ključen cilj tega projekta, ne samo za Maribor ampak tudi za državo, je da rešimo problematiko odpadkov. V Mariboru bi s postavitvijo objekta za termično predelavo odpadkov rešili tudi težave z odpadnim blatom iz čistilne naprave, hkrati pa še prispevali k samooskrbi za toploto iz sistema daljinskega ogrevanja v mestu.« Po oceni Perca bi izgradnja objekta za termično obdelavo odpadkov s širitvijo sistema daljinskega ogrevanja na lokaciji ob mariborski sortirnici stala okoli 50 milijonov evrov.

A pot do morebitne postavitve objekta je še dolga; ministrstvo namreč namerava namero za javno naročilo za podelitev koncesij za izvajanje gospodarske javne službe objaviti do konca tega leta, na razpis pa se bodo lahko prijavile vse zainteresirane osebe. Časovnica predvideva dve leti za pripravo projekta in nato še najmanj tri leta za samo izgradnjo objekta oz. objektov za termično obdelavo odpadkov.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay