Trenutno je v javni obravnavi uredba o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Kot smo že poročali, je nedavna študija Ministrstva za okolje pokazala, da je Maribor ob Ljubljani najprimernejši za postavitev sežigalnice odpadkov. Odločitve, kje bodo sežigalnice, še ni, v Mariboru pa medtem potekajo nadaljnje priprave za ta projekt.

Študija je pokazala, da sta Maribor in Ljubljana zelo primerna za izvajanje državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, tudi zaradi že obstoječega sistema daljinskega ogrevanja v obeh mestih, ki bi zagotavljal dovolj velik odjem nastale toplote iz sežigalnice. So pa interes za postavitev sežigalnice pokazali še na Jesenicah, Ptuju in v Kočevju.

Kot pravi direktor Energetike Maribor Alan Perc, je Maribor na dobri poti za pridobitev tega projekta, saj je mesto sežigalnico prepoznalo kot odličen projekt za reševanje problematike odpadkov in energetske samooskrbe. Ob tem Perc dodaja, da se je mariborska občina odločila, da bi projekt v prostor umeščala skupaj z državo: »Prav zaradi tega je Maribor posredoval pobudo ministrstvu za okolje in prostor, da se projekt umešča skozi občinski prostorski načrt skupnega pomena. V mestu smo dejansko že dobili soglasje ministrstva.« Po Perčevi oceni to pomeni, da se je država resno lotila tega projekta.

Končne odločitve, kje bodo sežigalnice, sicer še ni. Z Ministrstva za okolje in prostor pa so pred časom sporočili, da bodo namero za javno naročilo za podelitev koncesij za izvajanje te gospodarske javne službe objavili predvidoma do konca leta. Če bi Maribor pridobil projekt, bi lahko okoli 50 milijonov evrov vredno sežigalnico postavili do leta 2026.

Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva
Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva